Бањалучко студентско позориште припрема 100. премијеру: Селимовићева “Тврђава” за јубилеј

Илијана Божић
Foto: В. Трипић

БАЊАЛУКА - Представа “Тврђава” рађена по истоименом роману Меше Селимовића, а у режији италијанског редитеља Андреа Бенаља премијерно ће бити изведена сутра од 20.30 часова на Подрум сцени Бањалучког студентског позоришта.

Ријеч је о 100. премијери Бањалучког студентског позоришта, а ради се о копродукцијском пројекту са позориштем “Атеље Кункеон” из Бергама, а у којем ће се бањалучкој публици представити и тројица италијанских глумаца и то Виченцо Лонгарети, Матео Машули и Андреа Бенаљо. Пројекат је спој младости и искуства па ће у представи заједно играти Хелена Стевић која је средњошколка и Стојанка Нишевић која је пензионерка. Поред гостију из Италије, као глумци ће се појавити и студенти Универзитета у Бањалуци Теодора Пајић и Срђан Ерак. Улаз је бесплатан уз обавезну резервацију карата.

Режисер Андреа Бенаља је рекао да су дошли у Бањалуку како би направили својеврсни перформанс базиран на мотивима дјела “Тврђава” Меше Селимовића.

- За нас је то много интересантно као што нам је занимљиво и да упознамо балканску културу. Наш циљ је да направимо перформанс - казао је он.

Директорица Бањалучког студентског позоришта Сања Војводић у сусрет 100. премијери је истакла да је у историји овог театра неколико представа било прекретница у развоју.

- Представа “Дјеца ноћи” у режији Бахрудина Авдагића 1982. године је на Фестивалу аматерских драма у Пуцареву Студентском позоришту донијела статус аматерског позоришта. Друга представа коју је битно навести јесте “Магбет” у режији Сеада Ђулића чија је премијера 17. новембра 1988. одржана у Подрум сцени Студентског позоришта при температури од минус 20 - нагласила је Војводићева.

Додала је да је ово прва и једина поставка Шекспира у Студентском позоришту рађена према препјеву Коље Мићевића те да је Студентско позориште усмјерила ка савременом кретању у драмском стваралаштву, гдје су многе реплике из комада замијењене физичким радњама.

- Глумци су публику дочекивали на штулама,  а критика је била подијељена. Трећа представа значајна по томе што у њој равноправно играју и аматери и професионалци јесте најдуговјечнија представа Студентског позоришта, а то је “Лајф” у којој најдуже играју глумице Раденка Шева и Јелена Стојаковић, а чијом је премијером 3. марта 2010.  успостављен редовни репертоар у Бањалучком студентском позоришту - објаснила је Војводићева.

Додала је да је четврта представа коју је битно истаћи “Прљави веш” аутора Богољуба Ђорђовића која је освојила највише награда у историји.

- Од професионалних представа истиче се “Млијеко” у режији Слободана Перишића која је освојила “Сребрног витеза” на фестивалу у Москви, а ту је и тренутно најгледанија представа у БиХ “Милка и Неђо” која ће до краја ове године имати 10.000 гледалаца, чиме ће постати најгледанија представа у историји Студентског позоришта - закључила је Војводићева.

Сезона

Члан Бањалучког студентског позоришта Милица Петковић истакла је да је пред нама завршетак 47. сезоне те да ће 17. децембра, поводом Међународног дана студената и средњошколаца, угостити екипу из Бугојна која ће наступити са представом “Продавница будућности”.

- Култна комедија нашег театра “Прљави веш” биће изведена 18. новембра када се обиљежава Европска ноћ позоришта. До краја године биће премијерно изведена и представа радног назива “Сви смо ми глумци”, а у њој ће да играју чланови Студентског позоришта који су прошли аудицију 2022. и 2023. године, а који су радили под менторством редитеља Александра Пејаковића - рекла је Петковићева и додала да су у плану гостовања на фестивалима у Јужној Кореји, Кини и Јапану.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана