Banjalučko studentsko pozorište priprema 100. premijeru: Selimovićeva “Tvrđava” za jubilej

Ilijana Božić
Foto: V. Tripić

BANjALUKA - Predstava “Tvrđava” rađena po istoimenom romanu Meše Selimovića, a u režiji italijanskog reditelja Andrea Benalja premijerno će biti izvedena sutra od 20.30 časova na Podrum sceni Banjalučkog studentskog pozorišta.

Riječ je o 100. premijeri Banjalučkog studentskog pozorišta, a radi se o koprodukcijskom projektu sa pozorištem “Atelje Kunkeon” iz Bergama, a u kojem će se banjalučkoj publici predstaviti i trojica italijanskih glumaca i to Vičenco Longareti, Mateo Mašuli i Andrea Benaljo. Projekat je spoj mladosti i iskustva pa će u predstavi zajedno igrati Helena Stević koja je srednjoškolka i Stojanka Nišević koja je penzionerka. Pored gostiju iz Italije, kao glumci će se pojaviti i studenti Univerziteta u Banjaluci Teodora Pajić i Srđan Erak. Ulaz je besplatan uz obaveznu rezervaciju karata.

Režiser Andrea Benalja je rekao da su došli u Banjaluku kako bi napravili svojevrsni performans baziran na motivima djela “Tvrđava” Meše Selimovića.

- Za nas je to mnogo interesantno kao što nam je zanimljivo i da upoznamo balkansku kulturu. Naš cilj je da napravimo performans - kazao je on.

Direktorica Banjalučkog studentskog pozorišta Sanja Vojvodić u susret 100. premijeri je istakla da je u istoriji ovog teatra nekoliko predstava bilo prekretnica u razvoju.

- Predstava “Djeca noći” u režiji Bahrudina Avdagića 1982. godine je na Festivalu amaterskih drama u Pucarevu Studentskom pozorištu donijela status amaterskog pozorišta. Druga predstava koju je bitno navesti jeste “Magbet” u režiji Seada Đulića čija je premijera 17. novembra 1988. održana u Podrum sceni Studentskog pozorišta pri temperaturi od minus 20 - naglasila je Vojvodićeva.

Dodala je da je ovo prva i jedina postavka Šekspira u Studentskom pozorištu rađena prema prepjevu Kolje Mićevića te da je Studentsko pozorište usmjerila ka savremenom kretanju u dramskom stvaralaštvu, gdje su mnoge replike iz komada zamijenjene fizičkim radnjama.

- Glumci su publiku dočekivali na štulama,  a kritika je bila podijeljena. Treća predstava značajna po tome što u njoj ravnopravno igraju i amateri i profesionalci jeste najdugovječnija predstava Studentskog pozorišta, a to je “Lajf” u kojoj najduže igraju glumice Radenka Ševa i Jelena Stojaković, a čijom je premijerom 3. marta 2010.  uspostavljen redovni repertoar u Banjalučkom studentskom pozorištu - objasnila je Vojvodićeva.

Dodala je da je četvrta predstava koju je bitno istaći “Prljavi veš” autora Bogoljuba Đorđovića koja je osvojila najviše nagrada u istoriji.

- Od profesionalnih predstava ističe se “Mlijeko” u režiji Slobodana Perišića koja je osvojila “Srebrnog viteza” na festivalu u Moskvi, a tu je i trenutno najgledanija predstava u BiH “Milka i Neđo” koja će do kraja ove godine imati 10.000 gledalaca, čime će postati najgledanija predstava u istoriji Studentskog pozorišta - zaključila je Vojvodićeva.

Sezona

Član Banjalučkog studentskog pozorišta Milica Petković istakla je da je pred nama završetak 47. sezone te da će 17. decembra, povodom Međunarodnog dana studenata i srednjoškolaca, ugostiti ekipu iz Bugojna koja će nastupiti sa predstavom “Prodavnica budućnosti”.

- Kultna komedija našeg teatra “Prljavi veš” biće izvedena 18. novembra kada se obilježava Evropska noć pozorišta. Do kraja godine biće premijerno izvedena i predstava radnog naziva “Svi smo mi glumci”, a u njoj će da igraju članovi Studentskog pozorišta koji su prošli audiciju 2022. i 2023. godine, a koji su radili pod mentorstvom reditelja Aleksandra Pejakovića - rekla je Petkovićeva i dodala da su u planu gostovanja na festivalima u Južnoj Koreji, Kini i Japanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana