Бањалучко студентско позориште ниже нове успјехе: „Кестенбург" на пет континената

Г.С.
Бањалучко студентско позориште ниже нове успјехе: „Кестенбург" на пет континената

БАЊАЛУКА - Бањалучко студентско позориште Нову годину почело је низом активности.

 

Већ су у току припреме за Међународни фестивал студентских позоришта „Кестенбург"који ће наредне године бити знатно другачији и одржаваће се на пет континената.

-Охрабрени смо чињеницом да се „Кестенбург" својим квалитетом изборио за мјесто на свјетској позоришној мапи. Великани позоришне умјетности препознали су значај нашег фестивала и препоручили нас на многе престижне културне догађаје у свијету. Наш фестивал признат је као мјесто гдје сви позоришни ствараоци желе да дођу, да презентују своје идеје, али и да угосте наше представнике у својим земљама и да сазнају више о концепту наредног „Кестенбурга", истакла је уредница фестивалског програма „Кестенбурга", Неда Симић Жерајић.

За Студентско позориште 2022. година биће и у знаку обиљежавања 45 година од оснивања Студентског позоришта. Припреме за овај догађај поводом којег ће бити приређен читав низ културних садражаја су у пуном јеку.

Првог фебруара биће изведена најнаграђиванија представа овог позоришта „Млијеко" која такође 2022. године обиљежава мали јубилеј, пет година од првог извођења.

Свечана академија поводом 45 година Студентског позоришта биће одржана 18. фебруара у Концертној дворани Банског двора и окупиће бројне личности из јавног и културног живота Бањалуке и Републике Српске, као и пријатеље позоришта.

-Свечана академија је прилика да се присјетимо периода када је Студентско позориште почело живот у културној сцени Бањалуке, како и како се развијало, образовало кадрове, освајало награде. О томе ће бесједити историчар, професор Зоран Пејашиновић. Програм ће бити одржан уз поштовање епидемиолошких мјера и морам да кажем да је Концертна дворана мала да угостимо све који подржавају Студентско позориште на разне начине и желе да буду наши гости. Тако је било и када смо обиљежавали 40 година Студентског позоришта. Културна јавност памти да је Концертна дворана била препуна, рекао је предсједник Скупштине Бањалучког студентског позоришта Александар Пејаковић.

У оквиру обиљежавања рођендана Студентског позоришта од 25. до 28. фебруара у Подрум сцени биће одржана ревија комедија представа Народног позоришта Републике Српске, Градског позоришта „Јазавац", позоришта Приједор, „Акт" Алије Сиротановића.    

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана