Banjalučko studentsko pozorište niže nove uspjehe: „Kestenburg" na pet kontinenata

G.S.
Banjalučko studentsko pozorište niže nove uspjehe: „Kestenburg" na pet kontinenata

BANjALUKA - Banjalučko studentsko pozorište Novu godinu počelo je nizom aktivnosti.

 

Već su u toku pripreme za Međunarodni festival studentskih pozorišta „Kestenburg"koji će naredne godine biti znatno drugačiji i održavaće se na pet kontinenata.

-Ohrabreni smo činjenicom da se „Kestenburg" svojim kvalitetom izborio za mjesto na svjetskoj pozorišnoj mapi. Velikani pozorišne umjetnosti prepoznali su značaj našeg festivala i preporučili nas na mnoge prestižne kulturne događaje u svijetu. Naš festival priznat je kao mjesto gdje svi pozorišni stvaraoci žele da dođu, da prezentuju svoje ideje, ali i da ugoste naše predstavnike u svojim zemljama i da saznaju više o konceptu narednog „Kestenburga", istakla je urednica festivalskog programa „Kestenburga", Neda Simić Žerajić.

Za Studentsko pozorište 2022. godina biće i u znaku obilježavanja 45 godina od osnivanja Studentskog pozorišta. Pripreme za ovaj događaj povodom kojeg će biti priređen čitav niz kulturnih sadražaja su u punom jeku.

Prvog februara biće izvedena najnagrađivanija predstava ovog pozorišta „Mlijeko" koja takođe 2022. godine obilježava mali jubilej, pet godina od prvog izvođenja.

Svečana akademija povodom 45 godina Studentskog pozorišta biće održana 18. februara u Koncertnoj dvorani Banskog dvora i okupiće brojne ličnosti iz javnog i kulturnog života Banjaluke i Republike Srpske, kao i prijatelje pozorišta.

-Svečana akademija je prilika da se prisjetimo perioda kada je Studentsko pozorište počelo život u kulturnoj sceni Banjaluke, kako i kako se razvijalo, obrazovalo kadrove, osvajalo nagrade. O tome će besjediti istoričar, profesor Zoran Pejašinović. Program će biti održan uz poštovanje epidemioloških mjera i moram da kažem da je Koncertna dvorana mala da ugostimo sve koji podržavaju Studentsko pozorište na razne načine i žele da budu naši gosti. Tako je bilo i kada smo obilježavali 40 godina Studentskog pozorišta. Kulturna javnost pamti da je Koncertna dvorana bila prepuna, rekao je predsjednik Skupštine Banjalučkog studentskog pozorišta Aleksandar Pejaković.

U okviru obilježavanja rođendana Studentskog pozorišta od 25. do 28. februara u Podrum sceni biće održana revija komedija predstava Narodnog pozorišta Republike Srpske, Gradskog pozorišta „Jazavac", pozorišta Prijedor, „Akt" Alije Sirotanovića.    

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana