“Бајка о зачараној лепотици” отвара чаробни свијет “Лут феста”

Илијана Божић
“Бајка о зачараној лепотици” отвара чаробни свијет “Лут феста”

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Међународни фестивал професионалних луткарских позоришта за дјецу 23. “Лут фест 2022 Источно Сарајево”, најјстарији позоришни фестивал за дјецу у Српској биће отворен у понедјељак и трајаће до 30. септембра.

Манифестацију отвара “Бајка о зачараној лепотици” коју ће у 18 часова извести Позориште лутака “Пинокио” из Београда, а на свечаном отварању овом театру биће уручена плакету “Златна  анима - Радослав  Лазић” за допринос развоју и афирмацији луткарске умјетности и традицији луткарства коју оно његује пола вијека.

На фестивалу учествују позоришта из Србије, Републике Српске, БиХ, Бугарске, Естоније и Израела. У оквиру такмичарског и пратећег програма биће реализовано 20 програма, луткарске представе, мастер клас предавања, креативне луткарске радионице и промоције књига.

Директор и селектор “Лут феста” Витомир Митрић за “Глас Српске” је истакао да мото овогодишњег феста “Дијете и сценска лутка” представља мисију коју “Лут фест” спроводи 23 године, кроз едукацију и социјализацију дјеце. 

- “Бајка о зачараној лепотици” јесте прича намијењена дјеци предшколског и школског узраста, а порука која је скривена у њој је веома значајна. Ова бајка може да помогне најмлађим гледаоцима да се повежу са вриједностима које су скривене дубоко у овој причи и са проблемима који их очекују у будућности - рекао је Митрић.

Нагласио је да захваљујући тематском истраживању и обогаћивању савременог позоришта лутака оно садржајно преображава постајући неопходност и нова љубав вјерне дјечије публике.

- Дијете је у фокусу значајне умјетничке симбиозе коју представљају сценска лутка и најмлађа публика. Пратећи нове умјетничке тенденције “Лут фест” настоји да промијени старе концепте луткарских представа и дјелује у процесу модернизације и развоја луткарства и алтернативног облика едукације - казао је он.

Додао је да је ово фестивал малих форми са посебно израженом естетиком лутковности.

- Луткарска позоришта данас одликује разноликост жанрова, техничких система лутака, стилских рјешења, висок степен типизације и умјетничке симболике. Ови елементи веома су важни у селектовању представа и осмишљавању програма - рекао је Митрић.

О представама такмичарског програма одлучиваће међународни жири који чине бугарски редитељ и професор Боњо Лунгов, глумац и редитељ из Србије Небојша Бобан Јовановић, те професор и музички педагог из РС Младен Јанковић.

Овогодишњи пратећи програм обогатиће креативне радионице и радионице анимације лутака. Поред тога, у оквиру едукативног програма ове године биће одржани промоција књиге и мастер клас “Дијете и сценска лутка”.

Професор Боњо Лунгов и професор Константин Каракостов из Бугарске одржаће мастер клас предавање “Креације луткарских ликова кроз музику”. Перформански  који  настану  на  радионицама биће изведени на свечаној церемонији затварања фестивала.

Са циљем децентрализације културе и умјетности у оквиру пратећег програма фестивала планирана су играња представа у Културним центрима Пале, Хан Пијесак и Зворник.

Програм

На програму другог фестивалског дана, у уторак, је представа “Дечак и месец” у режији Вјере Видов, Народног позоришта “Тоша Јовановић”, која ће бити одиграна у 10 часова. Истог дана у 18 часова биће одигран комад “Три бајке траже читача” позоришта “Театрило” из Новог Сада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана