“Bajka o začaranoj lepotici” otvara čarobni svijet “Lut festa”

Ilijana Božić
“Bajka o začaranoj lepotici” otvara čarobni svijet “Lut festa”

ISTOČNO SARAJEVO - Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu 23. “Lut fest 2022 Istočno Sarajevo”, najjstariji pozorišni festival za djecu u Srpskoj biće otvoren u ponedjeljak i trajaće do 30. septembra.

Manifestaciju otvara “Bajka o začaranoj lepotici” koju će u 18 časova izvesti Pozorište lutaka “Pinokio” iz Beograda, a na svečanom otvaranju ovom teatru biće uručena plaketu “Zlatna  anima - Radoslav  Lazić” za doprinos razvoju i afirmaciji lutkarske umjetnosti i tradiciji lutkarstva koju ono njeguje pola vijeka.

Na festivalu učestvuju pozorišta iz Srbije, Republike Srpske, BiH, Bugarske, Estonije i Izraela. U okviru takmičarskog i pratećeg programa biće realizovano 20 programa, lutkarske predstave, master klas predavanja, kreativne lutkarske radionice i promocije knjiga.

Direktor i selektor “Lut festa” Vitomir Mitrić za “Glas Srpske” je istakao da moto ovogodišnjeg festa “Dijete i scenska lutka” predstavlja misiju koju “Lut fest” sprovodi 23 godine, kroz edukaciju i socijalizaciju djece. 

- “Bajka o začaranoj lepotici” jeste priča namijenjena djeci predškolskog i školskog uzrasta, a poruka koja je skrivena u njoj je veoma značajna. Ova bajka može da pomogne najmlađim gledaocima da se povežu sa vrijednostima koje su skrivene duboko u ovoj priči i sa problemima koji ih očekuju u budućnosti - rekao je Mitrić.

Naglasio je da zahvaljujući tematskom istraživanju i obogaćivanju savremenog pozorišta lutaka ono sadržajno preobražava postajući neophodnost i nova ljubav vjerne dječije publike.

- Dijete je u fokusu značajne umjetničke simbioze koju predstavljaju scenska lutka i najmlađa publika. Prateći nove umjetničke tendencije “Lut fest” nastoji da promijeni stare koncepte lutkarskih predstava i djeluje u procesu modernizacije i razvoja lutkarstva i alternativnog oblika edukacije - kazao je on.

Dodao je da je ovo festival malih formi sa posebno izraženom estetikom lutkovnosti.

- Lutkarska pozorišta danas odlikuje raznolikost žanrova, tehničkih sistema lutaka, stilskih rješenja, visok stepen tipizacije i umjetničke simbolike. Ovi elementi veoma su važni u selektovanju predstava i osmišljavanju programa - rekao je Mitrić.

O predstavama takmičarskog programa odlučivaće međunarodni žiri koji čine bugarski reditelj i profesor Bonjo Lungov, glumac i reditelj iz Srbije Nebojša Boban Jovanović, te profesor i muzički pedagog iz RS Mladen Janković.

Ovogodišnji prateći program obogatiće kreativne radionice i radionice animacije lutaka. Pored toga, u okviru edukativnog programa ove godine biće održani promocija knjige i master klas “Dijete i scenska lutka”.

Profesor Bonjo Lungov i profesor Konstantin Karakostov iz Bugarske održaće master klas predavanje “Kreacije lutkarskih likova kroz muziku”. Performanski  koji  nastanu  na  radionicama biće izvedeni na svečanoj ceremoniji zatvaranja festivala.

Sa ciljem decentralizacije kulture i umjetnosti u okviru pratećeg programa festivala planirana su igranja predstava u Kulturnim centrima Pale, Han Pijesak i Zvornik.

Program

Na programu drugog festivalskog dana, u utorak, je predstava “Dečak i mesec” u režiji Vjere Vidov, Narodnog pozorišta “Toša Jovanović”, koja će biti odigrana u 10 časova. Istog dana u 18 časova biće odigran komad “Tri bajke traže čitača” pozorišta “Teatrilo” iz Novog Sada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana