Атеље 212 спрема премијере две драме

Танјуг
Foto: википедиа

БЕОГРАД- Позориште Атеље 212 ушло је и у нову годину са пробама два комада за предстојећу сезону - „Амстердам” и „Луна парк”, стоји на сајту овог београдског театра.

 Протекли период био је веома запажен и продуктиван за ово позориште, јер су током 2021. имали премијере драма као што су - „Ова ће бити иста” Сташе Бајац, „64” Тене Штивичић, „Син” Флоријана Зелера, „Балкан Борделло” или „Пристанак” Нине Рејн. Нови комад „Амстердам” израелске ауторке Маје Јасур Арад биће прво извођење тог наслова на српско-хрватском говорном подручју, у режији Иве Милошевић.

У новој драми, чија је прва проба била 15. новембра, играју млади таленти - Марко Грабеж, Дејан Дедић, Ана Мандић и други. За комад „Амстердам” ауторка је добила престижну награду за драмски текст у Берлину 2018, а имао је премијеру у позоришту „Оранге Трее Тхеатре” у Лондону 2019. године.

Маја Јасур Арад је израелска драмска списатељица чија су дела извођена широм свијета, а преведена су на кинески, енглески, француски, пољски и њемачки језик. Као драматуршкиња сарађивала је на неколико пројеката српско-холандске ауторке Сање Митровић. Редитељка Ива Милошевић је већ неколико пута успјешно сарађивала са Позориштем Атеље 212, од чега се посебно истиче њена режија представе „Прослава” према тексту чувеног данског редитеља и писца Томаса Винтерберга (лауреат награде „Оскар” за дански филм „Још једна тура” 2021).

Тежиште „Амстердама” чини главна јунакиња - израелска виолинисткиња која станује у главном граду Холандије, а налази се у поодмаклој трудноћи. Једног дана мистериозни рачун за гас још од 1944. године стиже на њену адресу на наплату, и тај бизарни догађај покреће низ узнемирујућих осећања - одбачености, отуђености, неприлагођености, као и питања колективног идентитета.

Према ријечима редитељке, ауторка креира специфичан драмски предложак за игру који у формалном смислу кореспондира са савременим праксама драмског писма, кроз анализу и питања одговорности, сјећања, нестабилности идентитета, сентимента и трауме. Реализација „Амстердама” ће бити изведена у сарадњи са Амбасадом Израела.

Драму „Луна парк” ауторке Јелене Кајго (директорка „Битеф Данце Цомпанy”), спрема редитељка Милица Краљ. У том комаду чије су пробе кренуле 24. децембра, играју - Дара Џокић, Катарина Марковић, Јелена Петровић, Милица Михајловић, Владислав Михаиловић, Петар Михаиловић и Теодор Винчић, док ауторски тим чине још сценографкиња Милица Бајић и костимографкиња Селена Орб. Редитељка будуће представе је приближила драму да осликава свет у коме живимо, највише кроз визуру главне јунакиње, која се ближи седамдесетој години и покушава да одржи корак са убрзањем, са новим правилима игре, новим технологијама које се веома брзо појављују.

Протагонисткиња у тумачењу Даре Џокић осећа да је ово време и савремени свет полако одбацују као изношен капут. Њена ћерка и пријатељи се боре да одрже ритам, да сачувају своје бракове, прилагођавају се, праве компромисе, труде се да пливају и остану на површини. „ Посебно интересантно у овом комаду је што се већи његов део одвија у нашој блиској будућности.

Прије мање од две године нисмо могли да претпоставимо шта ће све данас бити наша „нова нормалност“, а овај комад нам даје задатак да осмислимо нашу будућност сагледавајући ово што данас живимо”, навела је редитељка Милица Краљ. Судећи према објављеном репертоару за јануар Атељеа 212 на коме нема ових драма, обе представе ће бити завршене касније, од фебруара или марта, још увијек дирекција позоришта није прецизирала датуме премијера на свом сајту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана