Atelje 212 sprema premijere dve drame

Tanjug
Foto: vikipedia

BEOGRAD- Pozorište Atelje 212 ušlo je i u novu godinu sa probama dva komada za predstojeću sezonu - „Amsterdam” i „Luna park”, stoji na sajtu ovog beogradskog teatra.

 Protekli period bio je veoma zapažen i produktivan za ovo pozorište, jer su tokom 2021. imali premijere drama kao što su - „Ova će biti ista” Staše Bajac, „64” Tene Štivičić, „Sin” Florijana Zelera, „Balkan Bordello” ili „Pristanak” Nine Rejn. Novi komad „Amsterdam” izraelske autorke Maje Jasur Arad biće prvo izvođenje tog naslova na srpsko-hrvatskom govornom području, u režiji Ive Milošević.

U novoj drami, čija je prva proba bila 15. novembra, igraju mladi talenti - Marko Grabež, Dejan Dedić, Ana Mandić i drugi. Za komad „Amsterdam” autorka je dobila prestižnu nagradu za dramski tekst u Berlinu 2018, a imao je premijeru u pozorištu „Orange Tree Theatre” u Londonu 2019. godine.

Maja Jasur Arad je izraelska dramska spisateljica čija su dela izvođena širom svijeta, a prevedena su na kineski, engleski, francuski, poljski i njemački jezik. Kao dramaturškinja sarađivala je na nekoliko projekata srpsko-holandske autorke Sanje Mitrović. Rediteljka Iva Milošević je već nekoliko puta uspješno sarađivala sa Pozorištem Atelje 212, od čega se posebno ističe njena režija predstave „Proslava” prema tekstu čuvenog danskog reditelja i pisca Tomasa Vinterberga (laureat nagrade „Oskar” za danski film „Još jedna tura” 2021).

Težište „Amsterdama” čini glavna junakinja - izraelska violinistkinja koja stanuje u glavnom gradu Holandije, a nalazi se u poodmakloj trudnoći. Jednog dana misteriozni račun za gas još od 1944. godine stiže na njenu adresu na naplatu, i taj bizarni događaj pokreće niz uznemirujućih osećanja - odbačenosti, otuđenosti, neprilagođenosti, kao i pitanja kolektivnog identiteta.

Prema riječima rediteljke, autorka kreira specifičan dramski predložak za igru koji u formalnom smislu korespondira sa savremenim praksama dramskog pisma, kroz analizu i pitanja odgovornosti, sjećanja, nestabilnosti identiteta, sentimenta i traume. Realizacija „Amsterdama” će biti izvedena u saradnji sa Ambasadom Izraela.

Dramu „Luna park” autorke Jelene Kajgo (direktorka „Bitef Dance Company”), sprema rediteljka Milica Kralj. U tom komadu čije su probe krenule 24. decembra, igraju - Dara Džokić, Katarina Marković, Jelena Petrović, Milica Mihajlović, Vladislav Mihailović, Petar Mihailović i Teodor Vinčić, dok autorski tim čine još scenografkinja Milica Bajić i kostimografkinja Selena Orb. Rediteljka buduće predstave je približila dramu da oslikava svet u kome živimo, najviše kroz vizuru glavne junakinje, koja se bliži sedamdesetoj godini i pokušava da održi korak sa ubrzanjem, sa novim pravilima igre, novim tehnologijama koje se veoma brzo pojavljuju.

Protagonistkinja u tumačenju Dare Džokić oseća da je ovo vreme i savremeni svet polako odbacuju kao iznošen kaput. Njena ćerka i prijatelji se bore da održe ritam, da sačuvaju svoje brakove, prilagođavaju se, prave kompromise, trude se da plivaju i ostanu na površini. „ Posebno interesantno u ovom komadu je što se veći njegov deo odvija u našoj bliskoj budućnosti.

Prije manje od dve godine nismo mogli da pretpostavimo šta će sve danas biti naša „nova normalnost“, a ovaj komad nam daje zadatak da osmislimo našu budućnost sagledavajući ovo što danas živimo”, navela je rediteljka Milica Kralj. Sudeći prema objavljenom repertoaru za januar Ateljea 212 na kome nema ovih drama, obe predstave će biti završene kasnije, od februara ili marta, još uvijek direkcija pozorišta nije precizirala datume premijera na svom sajtu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana