22. Лут фест: Гран при освојио Давид Зуазола са представом "Робот"

Срна
Foto: Срна

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Представа "Робот" Театра "Ниемозливи" из Пољске и аутора Давид Зуазола из Шпаније једногласном одлуком Стручног жирија проглашена је најбољом на 22. Међународном фестивалу професионалних луткарских позоришта за дјецу "Лут фест" и освојила је "Гран при", скулптуру "Златна анима", за најбољу представу у цјелини.

Жири 22. "Лут феста", у саставу предсједник Боњо Лунгов /Бугарска/ и чланови Зорана Милошаковић Тасић (Србија) и Младен Јанковић (Република Српска/БиХ), навео је у образложењу ове престижне награде да представа "Робот" одговара на задату тему овогодишњег фестивала "Нови изазови луткарству", истичући да овај луткарски перформанс изазива и подстиче на размишљање о озбиљним темама које подлијежу забораву.

"Запамтићемо присуство умјетника Давида Зуазоле и његов велики таленат", рекао је Срни предсједник жирија професор Боњо Лунгов.

Награда за најбољу режију жири је додијелио Зијаху Соколовићу за представу "Дјечак који је сањао море" Позоришта лутака Мостар, уз образложење да је његов режисерски приступ створио представу која узбуђује и тјера на размишљање.

Луткарска компанија "Сенџу" из Софије добила је награда за најбољу колективну анимацију лутака и глумачку игру за представу "Самурајева кћи".

Театарска формација "Сенџу" основана је скоро, али је створила представу у којој публика ужива у игри младих људи који његују традиционални приступ луткарству, сматра жири "Лут феста".

Награде за анимацију и глуму припале су Марију Дрмаћу за улогу у представи "Тобија" Позоришта младих Сарајево, Љубомиру Желеву и Георги Јаневу за улоге у представи "Краљ јелен" Државног луткарског позоришта – Сливен из Бугарске, Адни Хасанић за улогу месарке Кети у представи Јавне установе Босанско народно позориште из Зенице, Игору Видачковићу за улогу дечака у представи "Дјечак који је сањао море", Василију Алфјорову за улогу краља у представи "Пепељуга" Позоришта "Туулевски" из Естоније и Љубови Богдановој за улогу Маћехе и Виле у истој представи.

Жири "Лут феста" награду за најбољу креацију лутака додијелио је је Сенџуу Такеди и Мили Дикаловој за представу "Самурајева кћи", уз образложење да се овдје ради о врло интересантном начину представљања традиционалних лутака створених од креатора и технолога.

Награда за најбоље естетско и техничко решење лутака жири је додијелио Ели Цонковој за представу "Краљ јелен", истичући да су овом представом остварена визуелна естетика, високи професионализам и посебни домети у истраживању нових визуелности.

Свила Величкова и Ела Цонкова освојиле су награду за најбољу сценографију и костима у представи "Краљ јелен", а жири сматра да ће се визуелна естетика коју су створиле, запамтити на овом фестивалу, показујући висок професионализам у истраживању луткарске визуелности.

Награда за оригиналну музику припала је Марији Михајловој за представу "Самурајева кћи". Жири је похвалио овог композитора који је изучавао традиционалну јапанску музику како би створио музикалну слику представе.

Награда за оригиналну идеју "Луткобаз - Марко Ковачевић" жири је додијелио Петеру Кусу за представу "Звучна кухиња" "Кус Кус института" из Љубљане, уз образложење да је стварањем аудио ликова аутор публику увео у чаробни свијет кухиње.

Награду за најлутковитију представу "Камена рука - Хенрик Јурковски" жири је додијелио представи "Краљ јелен" јер сматра да је ова представа дала комплетну цјелину у виду, костима, сценографије, маски и игре глумаца.

Представа "Дјечак који је сањао море" добио је "Магија луткарства - Радослав Лазић", а ријеч је о "озбиљној теми која кроз магију луткарства додирује срца".

Жири 22. "Лут феста" награду "Поетика луткарства - Војислав Вујановић" додијелио је представи "Самурајева кћи" јер сматра да представљена огромна љубав и поетика која се осећа кроз професионализам младог глумачког ансамбла.

Награду "Нови изазови луткарству" жири је додијелио представи "Звучна кухиња" уз образложење да је путем онлајн презентације "нова технологија пружила могућност, упркос физичкој удаљености, да у истом трену дишемо заједно са актером представе и као публика будемо дио ње".

Одлуком Дјечијег жирија 22. "Лут феста" награда "Гран при" за најбољу представу додијељена је, у онлајн такмичарском програму Фестивала, Позоришту лутака "Пинокио" из Београда за представу "Ивица и Марица".

Додјелом награда најбољим представама и глумцима, као и презентацијом три перформанса који су производ креативних радионица – "Анимирај свој град" коју је водио Зуазола, "Плошне лутке – лутке из Африке" под вођством Зоране Милошаковић Тасић из Београда и "Нови изазови луткарства – анимирај се против насиља!", коју је реализовао Константин Каракостов из Бугарске, свечано је затворен 22. Међународни фестивал професионалних луткарских позоришта за дјецу "Лут фест 2021".

Покровитељи Фестивала били су Министарство просвјете и културе Републике Српске, Град Источно Сарајево, општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа и Туристичка организација града Источно Сарајево "Јахорина".

Медијски покровитељи 22. "Лут феста" били су РТРС, РТРС плус и Новинска агенција Републике Српске СРНА.

Директор и селектор "Лут феста" Витомир Митрић, изражавајући задовољство одличном атмосфером и запаженим луткарским представма, захвалио је свим вртићима и школама који су учествовали на фестивалу, као и многобројним пријатељима и спонзорима ове традиционалне културне манифестације за дјецу у Источном Сарајеву.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана