22. Lut fest: Gran pri osvojio David Zuazola sa predstavom "Robot"

Srna
Foto: Srna

ISTOČNO SARAJEVO - Predstava "Robot" Teatra "Niemozlivi" iz Poljske i autora David Zuazola iz Španije jednoglasnom odlukom Stručnog žirija proglašena je najboljom na 22. Međunarodnom festivalu profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu "Lut fest" i osvojila je "Gran pri", skulpturu "Zlatna anima", za najbolju predstavu u cjelini.

Žiri 22. "Lut festa", u sastavu predsjednik Bonjo Lungov /Bugarska/ i članovi Zorana Milošaković Tasić (Srbija) i Mladen Janković (Republika Srpska/BiH), naveo je u obrazloženju ove prestižne nagrade da predstava "Robot" odgovara na zadatu temu ovogodišnjeg festivala "Novi izazovi lutkarstvu", ističući da ovaj lutkarski performans izaziva i podstiče na razmišljanje o ozbiljnim temama koje podliježu zaboravu.

"Zapamtićemo prisustvo umjetnika Davida Zuazole i njegov veliki talenat", rekao je Srni predsjednik žirija profesor Bonjo Lungov.

Nagrada za najbolju režiju žiri je dodijelio Zijahu Sokoloviću za predstavu "Dječak koji je sanjao more" Pozorišta lutaka Mostar, uz obrazloženje da je njegov režiserski pristup stvorio predstavu koja uzbuđuje i tjera na razmišljanje.

Lutkarska kompanija "Sendžu" iz Sofije dobila je nagrada za najbolju kolektivnu animaciju lutaka i glumačku igru za predstavu "Samurajeva kći".

Teatarska formacija "Sendžu" osnovana je skoro, ali je stvorila predstavu u kojoj publika uživa u igri mladih ljudi koji njeguju tradicionalni pristup lutkarstvu, smatra žiri "Lut festa".

Nagrade za animaciju i glumu pripale su Mariju Drmaću za ulogu u predstavi "Tobija" Pozorišta mladih Sarajevo, Ljubomiru Želevu i Georgi Janevu za uloge u predstavi "Kralj jelen" Državnog lutkarskog pozorišta – Sliven iz Bugarske, Adni Hasanić za ulogu mesarke Keti u predstavi Javne ustanove Bosansko narodno pozorište iz Zenice, Igoru Vidačkoviću za ulogu dečaka u predstavi "Dječak koji je sanjao more", Vasiliju Alfjorovu za ulogu kralja u predstavi "Pepeljuga" Pozorišta "Tuulevski" iz Estonije i Ljubovi Bogdanovoj za ulogu Maćehe i Vile u istoj predstavi.

Žiri "Lut festa" nagradu za najbolju kreaciju lutaka dodijelio je je Sendžuu Takedi i Mili Dikalovoj za predstavu "Samurajeva kći", uz obrazloženje da se ovdje radi o vrlo interesantnom načinu predstavljanja tradicionalnih lutaka stvorenih od kreatora i tehnologa.

Nagrada za najbolje estetsko i tehničko rešenje lutaka žiri je dodijelio Eli Conkovoj za predstavu "Kralj jelen", ističući da su ovom predstavom ostvarena vizuelna estetika, visoki profesionalizam i posebni dometi u istraživanju novih vizuelnosti.

Svila Veličkova i Ela Conkova osvojile su nagradu za najbolju scenografiju i kostima u predstavi "Kralj jelen", a žiri smatra da će se vizuelna estetika koju su stvorile, zapamtiti na ovom festivalu, pokazujući visok profesionalizam u istraživanju lutkarske vizuelnosti.

Nagrada za originalnu muziku pripala je Mariji Mihajlovoj za predstavu "Samurajeva kći". Žiri je pohvalio ovog kompozitora koji je izučavao tradicionalnu japansku muziku kako bi stvorio muzikalnu sliku predstave.

Nagrada za originalnu ideju "Lutkobaz - Marko Kovačević" žiri je dodijelio Peteru Kusu za predstavu "Zvučna kuhinja" "Kus Kus instituta" iz Ljubljane, uz obrazloženje da je stvaranjem audio likova autor publiku uveo u čarobni svijet kuhinje.

Nagradu za najlutkovitiju predstavu "Kamena ruka - Henrik Jurkovski" žiri je dodijelio predstavi "Kralj jelen" jer smatra da je ova predstava dala kompletnu cjelinu u vidu, kostima, scenografije, maski i igre glumaca.

Predstava "Dječak koji je sanjao more" dobio je "Magija lutkarstva - Radoslav Lazić", a riječ je o "ozbiljnoj temi koja kroz magiju lutkarstva dodiruje srca".

Žiri 22. "Lut festa" nagradu "Poetika lutkarstva - Vojislav Vujanović" dodijelio je predstavi "Samurajeva kći" jer smatra da predstavljena ogromna ljubav i poetika koja se oseća kroz profesionalizam mladog glumačkog ansambla.

Nagradu "Novi izazovi lutkarstvu" žiri je dodijelio predstavi "Zvučna kuhinja" uz obrazloženje da je putem onlajn prezentacije "nova tehnologija pružila mogućnost, uprkos fizičkoj udaljenosti, da u istom trenu dišemo zajedno sa akterom predstave i kao publika budemo dio nje".

Odlukom Dječijeg žirija 22. "Lut festa" nagrada "Gran pri" za najbolju predstavu dodijeljena je, u onlajn takmičarskom programu Festivala, Pozorištu lutaka "Pinokio" iz Beograda za predstavu "Ivica i Marica".

Dodjelom nagrada najboljim predstavama i glumcima, kao i prezentacijom tri performansa koji su proizvod kreativnih radionica – "Animiraj svoj grad" koju je vodio Zuazola, "Plošne lutke – lutke iz Afrike" pod vođstvom Zorane Milošaković Tasić iz Beograda i "Novi izazovi lutkarstva – animiraj se protiv nasilja!", koju je realizovao Konstantin Karakostov iz Bugarske, svečano je zatvoren 22. Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu "Lut fest 2021".

Pokrovitelji Festivala bili su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Grad Istočno Sarajevo, opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža i Turistička organizacija grada Istočno Sarajevo "Jahorina".

Medijski pokrovitelji 22. "Lut festa" bili su RTRS, RTRS plus i Novinska agencija Republike Srpske SRNA.

Direktor i selektor "Lut festa" Vitomir Mitrić, izražavajući zadovoljstvo odličnom atmosferom i zapaženim lutkarskim predstavma, zahvalio je svim vrtićima i školama koji su učestvovali na festivalu, kao i mnogobrojnim prijateljima i sponzorima ove tradicionalne kulturne manifestacije za djecu u Istočnom Sarajevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana