Зоран Маринковић, фронтмен “Бјесова”, за “Глас”: Не брину ме предрасуде

Бранислав Предојевић
Зоран Маринковић, фронтмен “Бјесова”, за “Глас”: Не брину ме предрасуде

Албум “Бјесова” назван “Светла, светлости” био је спреман за објављивање 2015. године, а пошто нисмо успели да направимо договор ни са једним издавачем, песме су објављене на интернет поставци музичког магазина “Nocturne”.

Неколико година касније уговор за хардверско издање албума потписан је са Бобом Шкрбићем, директором СКЦ Нови Сад и ЦД “Светла, светлости” се појавио почетком 2022. године.

Рекао је ово за “Глас Српске” фронтмен култног српског бенда “Бјесови” Зоран Маринковић, објашњавајући зашто се седам година чекало на физичко издање албума “Бјесова” под називом “Светла, светлости”. Овај мултиталентовани музичар, пјесник и сликар каже да га не брине чињеница да је избор пјесама других аутора на том албуму дочекан са одређеним музичким предрасудама дијела публике.

- Људи имају предрасуде не само о музици, него и о многим другим стварима - то ме не брине. Једино знам да се пре десетак година отворило време и простор за албум обрада. “Бјесови” су добили “ново наређење” - додаје он.

ГЛАС: Током ове паузе у студијском раду узашла су ЦД и винил реиздања првог и трећег албума Бјесова “У освит задњег дана” и “Све што видим и све што знам”. Са ове дистанце како су, из Вашег угла гледано, остарили ови албуми?

МАРИНКОВИЋ: Први албум и даље кипи младалачком енергијом, а “Све што видим и све што знам” је и дан-данас јасна исповед.

ГЛАС: Када већ помињемо “Све што видим и све што знам”, ово издање у доба свог изласка дочекано је са пуно буке и напада на Вас и бенд, од оптужби за православни фундаментализам и национализам, па све до сатанизма. Бенд се сусрео са бројним проблемима, а Ви сте имали само жељу да снимите.

МАРИНКОВИЋ: Желео сам да снимимо исповед новоиницираног! Није било нимало лако естетизовати ову ситуацију. По изласку албума, нашли смо се на брисаном простору. Неком се ово дело допало, неком не, али понављам опет, тако је било и увек биће.

ГЛАС: Бенд се растурио на врхунцу снаге и креативности, да би се поново окупио, ако се не варам, када сте добили једноставан, али важан духовни савјет, који је гласио: “Свирај, ако ти се свира”.

МАРИНКОВИЋ: Да, пре више од 20 година, у манастиру Витовница, отац Тадеј ми је рекао: “Свирај, ако ти се свира”, и том реченицом отворио нову фазу у раду бенда и мом животу уопште. То је добро, јер су на последичним снимцима групе многе нејасноће и недоумице са безименог албума, а нарочито са албума “Све што видим...”, дорађене, појашњене, неке и прилично промењене.

ГЛАС: Иако нисте били претјерано дискографски активни у посљедњих десет година, “Бјесови” су доста свирали, како Ви кажете, “из срца и душе”. Како сте преживјели период пандемијске изолације и тог, назовимо га, медијског лудила?

МАРИНКОВИЋ: С почетка и наредних годину дана са короном нисмо имали пробе. Ја сам радио у школи, онлајн. У глави све време конфузија, у срцу страх - не поновило се, али све ми се чини да ће.
ГЛАС: Бјесови су зли дуси, а живимо у прилично злим временима доминације технологије, примитивизма и лоших информација. Како побиједити у борби која је стара као људски род, само су, чини нам се, оружја противника модернија и никад опаснија?
МАРИНКОВИЋ:
Бог све види, и све што се догађа по његовом је допуштењу. Стога се не треба превише жарити идејом заштите добра од зла. Оно што је сигурно је то да кроз све ово треба да прођемо и наук да, или да не, извучемо.

ГЛАС: Осим “Бјесова”, радили сте на многим пројектима са стране, од пројекта “Бјесомар” до сарадњи са музичарима, пјесницима и другим умјетницима. Пуните креативне батерије тим сарадњама или не желите ограничити своју умјетност на један жанр, мада мултимедијалних диверзија није недостајало ни “Бјесовима” од почетка каријере до данас.

МАРИНКОВИЋ: У свом питању углавном сте дали и одговоре у смислу разлога за проширење уметничког деловања мене, Зорана Маринковића, примарно ликовног уметника (ФЛУ), секундарно музичког (“Бјесови”), и терцијарно - уметника у оквиру Зоранове алтер-персоне “Бјесомара”.

Планови

ГЛАС: Најављивали сте и анплагд албум “Бјесова”. Шта је с тим издањем, шта “Бјесови” раде у студијским плановима и ко тренутно уз Вас чини бенд?

МАРИНКОВИЋ: Анплагд албум “Бјесова” како сам га замислио - без струје, минимално, али у неким тренуцима са симфонијским оркестром, реално је неостварив. То би коштало много више него што друштво сматра да рокенрол данас вреди. Ипак, ући ћемо у студио, то је сигурно, и на “стари начин” снимићемо нове песме, ваљда ћемо. “Бјесови” јула 2022. године су:
Зоран Маринковић (глас), Марко Марковић (бас), Иван Ковачевић и Слободан Вуковић (гитаре) и Никола Јовановић (бубњеви).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана