Zoran Marinković, frontmen “Bjesova”, za “Glas”: Ne brinu me predrasude

Branislav Predojević
Zoran Marinković, frontmen “Bjesova”, za “Glas”: Ne brinu me predrasude

Album “Bjesova” nazvan “Svetla, svetlosti” bio je spreman za objavljivanje 2015. godine, a pošto nismo uspeli da napravimo dogovor ni sa jednim izdavačem, pesme su objavljene na internet postavci muzičkog magazina “Nocturne”.

Nekoliko godina kasnije ugovor za hardversko izdanje albuma potpisan je sa Bobom Škrbićem, direktorom SKC Novi Sad i CD “Svetla, svetlosti” se pojavio početkom 2022. godine.

Rekao je ovo za “Glas Srpske” frontmen kultnog srpskog benda “Bjesovi” Zoran Marinković, objašnjavajući zašto se sedam godina čekalo na fizičko izdanje albuma “Bjesova” pod nazivom “Svetla, svetlosti”. Ovaj multitalentovani muzičar, pjesnik i slikar kaže da ga ne brine činjenica da je izbor pjesama drugih autora na tom albumu dočekan sa određenim muzičkim predrasudama dijela publike.

- Ljudi imaju predrasude ne samo o muzici, nego i o mnogim drugim stvarima - to me ne brine. Jedino znam da se pre desetak godina otvorilo vreme i prostor za album obrada. “Bjesovi” su dobili “novo naređenje” - dodaje on.

GLAS: Tokom ove pauze u studijskom radu uzašla su CD i vinil reizdanja prvog i trećeg albuma Bjesova “U osvit zadnjeg dana” i “Sve što vidim i sve što znam”. Sa ove distance kako su, iz Vašeg ugla gledano, ostarili ovi albumi?

MARINKOVIĆ: Prvi album i dalje kipi mladalačkom energijom, a “Sve što vidim i sve što znam” je i dan-danas jasna ispoved.

GLAS: Kada već pominjemo “Sve što vidim i sve što znam”, ovo izdanje u doba svog izlaska dočekano je sa puno buke i napada na Vas i bend, od optužbi za pravoslavni fundamentalizam i nacionalizam, pa sve do satanizma. Bend se susreo sa brojnim problemima, a Vi ste imali samo želju da snimite.

MARINKOVIĆ: Želeo sam da snimimo ispoved novoiniciranog! Nije bilo nimalo lako estetizovati ovu situaciju. Po izlasku albuma, našli smo se na brisanom prostoru. Nekom se ovo delo dopalo, nekom ne, ali ponavljam opet, tako je bilo i uvek biće.

GLAS: Bend se rasturio na vrhuncu snage i kreativnosti, da bi se ponovo okupio, ako se ne varam, kada ste dobili jednostavan, ali važan duhovni savjet, koji je glasio: “Sviraj, ako ti se svira”.

MARINKOVIĆ: Da, pre više od 20 godina, u manastiru Vitovnica, otac Tadej mi je rekao: “Sviraj, ako ti se svira”, i tom rečenicom otvorio novu fazu u radu benda i mom životu uopšte. To je dobro, jer su na posledičnim snimcima grupe mnoge nejasnoće i nedoumice sa bezimenog albuma, a naročito sa albuma “Sve što vidim...”, dorađene, pojašnjene, neke i prilično promenjene.

GLAS: Iako niste bili pretjerano diskografski aktivni u posljednjih deset godina, “Bjesovi” su dosta svirali, kako Vi kažete, “iz srca i duše”. Kako ste preživjeli period pandemijske izolacije i tog, nazovimo ga, medijskog ludila?

MARINKOVIĆ: S početka i narednih godinu dana sa koronom nismo imali probe. Ja sam radio u školi, onlajn. U glavi sve vreme konfuzija, u srcu strah - ne ponovilo se, ali sve mi se čini da će.
GLAS: Bjesovi su zli dusi, a živimo u prilično zlim vremenima dominacije tehnologije, primitivizma i loših informacija. Kako pobijediti u borbi koja je stara kao ljudski rod, samo su, čini nam se, oružja protivnika modernija i nikad opasnija?
MARINKOVIĆ:
Bog sve vidi, i sve što se događa po njegovom je dopuštenju. Stoga se ne treba previše žariti idejom zaštite dobra od zla. Ono što je sigurno je to da kroz sve ovo treba da prođemo i nauk da, ili da ne, izvučemo.

GLAS: Osim “Bjesova”, radili ste na mnogim projektima sa strane, od projekta “Bjesomar” do saradnji sa muzičarima, pjesnicima i drugim umjetnicima. Punite kreativne baterije tim saradnjama ili ne želite ograničiti svoju umjetnost na jedan žanr, mada multimedijalnih diverzija nije nedostajalo ni “Bjesovima” od početka karijere do danas.

MARINKOVIĆ: U svom pitanju uglavnom ste dali i odgovore u smislu razloga za proširenje umetničkog delovanja mene, Zorana Marinkovića, primarno likovnog umetnika (FLU), sekundarno muzičkog (“Bjesovi”), i tercijarno - umetnika u okviru Zoranove alter-persone “Bjesomara”.

Planovi

GLAS: Najavljivali ste i anplagd album “Bjesova”. Šta je s tim izdanjem, šta “Bjesovi” rade u studijskim planovima i ko trenutno uz Vas čini bend?

MARINKOVIĆ: Anplagd album “Bjesova” kako sam ga zamislio - bez struje, minimalno, ali u nekim trenucima sa simfonijskim orkestrom, realno je neostvariv. To bi koštalo mnogo više nego što društvo smatra da rokenrol danas vredi. Ipak, ući ćemo u studio, to je sigurno, i na “stari način” snimićemo nove pesme, valjda ćemo. “Bjesovi” jula 2022. godine su:
Zoran Marinković (glas), Marko Marković (bas), Ivan Kovačević i Slobodan Vuković (gitare) i Nikola Jovanović (bubnjevi).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana