Златна вила привукла умјетнике

Снежана Тасић
Златна вила привукла умјетнике

Приједор - Свјетски омладински хор, који чини 58 младих пјевача из 33 земље, наступио је у Позоришту Приједор пред бројним љубитељима музике, који нису штедјели дланове, наградивши музичаре бурним и дуготрајним аплаузом.

Предсједник Европске хорске асоцијације "Европа кантат" Габор Моцар нагласио је да концертна турнеја Европског омладинског хора у први план ставља сарадњу између града Печуја и градова партнерских земаља.

- Прочула се прича да Приједор има веома добро организован фестивал хорова "Златна вила", што је била добра препорука да се овај град нађе у плану свјетске турнеје нашег хора - рекао је Моцар послије наступа одржаног у сриједу увече.

Добродошлицу хору младих пожелио је градоначелник Приједора Миленко Ђаковић, који је истакао да су Приједорчани поносни на традицију хорског пјевања дужу од 130 година.

Свјетски хор младих је јединствен међународни музички педагошко-социјални пројекат високог умјетничког квалитета, који се састаје једном или два пута годишње, а окупља младе, талентоване пјеваче од 17 до 26 година.

Од свог оснивања 1988. године хор је организовао 35 турнеја са више од 1.000 пјевача из 65 земаља, а са овим ансамблом је сарађивало 46 свјетски познатих диригената.

На наступу Свјетског омладинског хора у Приједору дириговали су реномирани свјетски диригенти Золтан Пад из Мађарске и Кена Ваки из Кеније.

- Дириговање једним оваквим хором је велико задовољство, а посебно због тога што сам и ја некада био хорски пјевач. За мене је част бити испред ових младих талентованих људи - казао је Ваки и истакао да је превасходан циљ њиховог наступа не само класично извођење задатих композиција већ и повезивање са публиком и преношење порука мира, чему и музика може да допринесе.

Чланови хора окупили су се у Мађарској, гдје су увјежбали концертни репертоар за 17 дана, а затим су 9. јула кренули на турнеју, која обухвата десет градова.

Извршни организатор и покровитељ концерта био је град Приједор, а овај наступ био је једна од манифестација у оквиру "Приједорског културног љета".

Ремек-дјела

Репертоар Свјетског омладинског хора је изузетно разноврстан. Публика у Приједору је имала прилику да чује изузетна хорска извођења изабраних ремек-дјела европске, афричке и свјетске музике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана