Зденко Колар, басиста “Идола”, у 67. години живота објавио соло албум: За добру музику никад није касно

Бранислав Предојевић
Зденко Колар, басиста “Идола”, у 67. години живота објавио соло албум: За добру музику никад није касно

БЕОГРАД - Легендарни београдски басиста Зденко Колар, након пет деценија бављења музиком у 67. години живота објавио је свој први соло албум под називом “Суперхерој”.

Љубитељима рок музике широм бивше државе добро су познати лик и дјело овог ненаметљивог музичара, првенствено због ангажмана у једној од најважнијих група новог таласа “Идолима”, али и због свирања бас гитаре у пратећим бендовима Владе Дивљана “Олд старс бенд” и “Невладина организација”, блуз саставу “Зона Б”, бенду “Звук улице” и бројним сарадњама са ауторима на регионалној рок сцени.

Уз сарадњу са члановима групе “Magic Bush” створио је албум који мирише на седамдесете и осамдесете године прошлог вијека, а продукцијски звучи невјеројатно свјеже. Цијењени рок новинар и критичар Петар Јањатовић написао је да је ово суперхеројска прича у сваком смислу.

- Леп је осећај када се у шездесет и кусур година нешто уради први пут у животу. На пример, сними соло албум. У ову веселу авантуру се са другарима упустио басиста Зденко Колар, а први пут је пред судом јавности и као певач. Знам, он то није у традиционалном смислу речи, али је то у овом суперхеројском случају прилично небитно. Боја његовог гласа и шарм са којим износи мале, готово литерарне приче све надокнађују. Зденко је на дебију онакав какав је и у животу: непретенциозан, насмејан, а замишљен, неко кога је немогуће не волети. И лишен сујете па је са колегама сличног сензибилитета са лакоћом склопио плочу која, иако много дугује духу шездесетих, седамдесетих и осамдесетих, није заглављена у прошлости - рекао је Јањатовић.

Група “Magic Bush” објавила је 2021. године албум “Пут за Шангри Ла”, који је наишао на сјајне реакције публике, али и критике. Сарадња Зденка Колара и групе дјелује и звучи заиста органски, а манифестовала се на најљепши начин кроз 12 нових пјесама укључујући нумере “Савршени пар”, “Сваки дан сам”, “Трамвај звани Чежња, “Чекам нови дан”, “Сада знам”, “Нека буде” и “Рок, рок”. Колар каже да се већина ових пјесама дуго кувала сакривене од очију јавности, скоро четири деценије од ембрионалне фазе до изласка пред публику.

- Решио сам под старе дане да изађем у јавност са песмама које чувам у себи, које сам забележио на неким касетофонима пре четрдесетак година. Добру сарадњу сам остварио са бендом “Magic Bush”. Стварно су дечаци дивни. Омогућили су ми приступ добрим инструментима и студију, знају да свирају и певају, тако да је све то резултовало соло албумом - рекао је Колар.

Према његовим ријечима на албуму има поп-рок звука, али и “мало тежег рока”, док “на Идоле” највише личи нумере “Савршен пар”, чији су аутори Мирослав Цветковић (басиста Бајаге и “Инструктора”) и Дамјан Дашић (гитариста “Magic Bushа”). Горан Васковић из бенда “Ева Браун” специјално за Зденка написао је носталгичну нумеру “Трамвај звани чежња”, једну од најљепших пјесама на албуму.

Београд

Небојша Ристић, новинар и рок критичар, за овај албум написао је да су Колар и бенд “Magic Bush” у његовим пјесмама креирали савршену атмосферу Београда, којег можда више нема.

- Прозрачне и сјетне, окупане у меланхолији, сторије о некој или неком ко ће вас у трамвају или док чекате на семафору заокупити својом посебношћу, а онда неповратно нестати у вреви велеграда. Јединог таквог на Балкану, са свим сјајем и биједом који га нераздвојиво чине таквим - написао је Ристић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана