Завршени 17. Бањалучки хорски сусрети: Традиционалном музиком против шунда и кича

Илијана Божић
Завршени 17. Бањалучки хорски сусрети: Традиционалном музиком против шунда и кича

БАЊАЛУКА - Композицијом “Многаја љета” Српског пјевачког друштва “Јединство” у концертној дворани Банског двора завршени су “Бањалучки хорски сусрети”, који су 17. пут по реду успјешно реализовани упркос отежавајућим околностима.

Љубитељи духовне музике имали су прилику да на овој традиционалној манифестацији, која је одржана од 22. до 24. октобра, уживају у изванредним композицијама различитих извођача из Републике Српске и Србије.

Диригент Српског пјевачког друштва “Јединство” Немања Савић истакао је за “Глас Српске” да међународни хорски фестивал, поред популаризације хорског стваралаштва, увелико доприноси и развоју бањалучких ансамбала, који овом приликом имају могућност да стекну увид у развој хорског стваралаштва у појединим срединама, те да припремајући се за своје наступе развијају извођачко умијеће и подижу ниво извођења хорске музике у Српској.

- За ових 17 година, откада организујемо “Бањалучке хорске сусрете”, наступио је велики број хорова из различитих земаља. Имали смо госте из Русије, Кипра, Грчке, Румуније, Бугарске, Аустрије, Мађарске, Словеније, Србије, Црне Горе. Ова међународна манифестација се реализује с циљем борбе, спречавања, те бар дијелом спутавања оволике поплаве шунда и кича који је на све стране присутан - објаснио је Савић и додао да је, нажалост, у многим медијима присутно много неквалитетне музике.

Према његовим ријечима, веома мали простор је дат умјетничкој и истински вриједној музици која његује, развија и поштује своју традицију, али и традицију других народа.

Публика је прве фестивалске вечери, која је одржана 23. октобра у Храму Христа Спаситеља, имала прилику да ужива у цјеловечерњем концерту на којем су наступили Мјешовити хор СПД “Јединство” Бањалука, Женски ансамбл “Дар” Бањалука, те гости из Београда Мушки ансамбл “Источник”, који је показао високо извођачко умијеће.

- Неопходно је казати да је “Источник” ансамбл који располаже дивним гласовима, лијепим умијећем, енергијом и љубављу која зрачи из њиховог извођења појединих дјела. На фестивалу се, први пут, представио женски камерни хор “Константин” из Бањалуке, који је извео композицију Мирољуба Аранђеловића Расинског “Како је тихо Господе”. Композиција је припремљена у част госта Мирољуба Аранђеловића Расинског, који је наш дугогодишњи пријатељ и који нам пружа значајну подршку и помоћ приликом реализације фестивала - навео је Савић и додао да се публици представио и Камерни мјешовити хор Академије умјетности из Бањалуке.

На завршној фестивалској вечери у суботу, 24. октобра, у Банском двору наступио је Дјечији хор СПД “Јединство”, Мушки ансамбл Српског црквеног пјевачког друштва “Свети Георгије” из Прњавора, Мјешовити хор Српског црквеног пјевачког друштва “Сретење” из Челинца, те Мушки ансамбл “Источник”.

СПД “Јединство” је уз инструменталне сараднике извео сплет народних и староградских пјесама из крајева Српске и Србије. Протојереј ставрофор Ратко Радујковић, који је предсједник СПД “Јединство” и предсједник Организационог одбора 17. Бањалучких хорских сусрета, обратио се публици, чиме је и завршена ова манифестација.

Промоције

Немања Савић је нагласио да су током фестивала одржане и промоције издања (збирка хорова и компакт-диск) Мјешовитог хора СПД “Јединство” Бањалука и Хора свештеника Епархије бањалучке, те округли сто са композитором Мирољубом Аранђеловићем из Београда.

- На компакт-диску се налазе композиције духовног и неколико нумера патриотског садржаја. Он носи назив “Хорски диптих”, са жељом да се ова два ансамбла представе изводом из свог репертоара који је обухватио дјела домаћих српских аутора из различитих стилских епоха, од средњовјековне до савремене музике - казао је Савић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана