Završeni 17. Banjalučki horski susreti: Tradicionalnom muzikom protiv šunda i kiča

Ilijana Božić
Završeni 17. Banjalučki horski susreti: Tradicionalnom muzikom protiv šunda i kiča

BANjALUKA - Kompozicijom “Mnogaja ljeta” Srpskog pjevačkog društva “Jedinstvo” u koncertnoj dvorani Banskog dvora završeni su “Banjalučki horski susreti”, koji su 17. put po redu uspješno realizovani uprkos otežavajućim okolnostima.

Ljubitelji duhovne muzike imali su priliku da na ovoj tradicionalnoj manifestaciji, koja je održana od 22. do 24. oktobra, uživaju u izvanrednim kompozicijama različitih izvođača iz Republike Srpske i Srbije.

Dirigent Srpskog pjevačkog društva “Jedinstvo” Nemanja Savić istakao je za “Glas Srpske” da međunarodni horski festival, pored popularizacije horskog stvaralaštva, uveliko doprinosi i razvoju banjalučkih ansambala, koji ovom prilikom imaju mogućnost da steknu uvid u razvoj horskog stvaralaštva u pojedinim sredinama, te da pripremajući se za svoje nastupe razvijaju izvođačko umijeće i podižu nivo izvođenja horske muzike u Srpskoj.

- Za ovih 17 godina, otkada organizujemo “Banjalučke horske susrete”, nastupio je veliki broj horova iz različitih zemalja. Imali smo goste iz Rusije, Kipra, Grčke, Rumunije, Bugarske, Austrije, Mađarske, Slovenije, Srbije, Crne Gore. Ova međunarodna manifestacija se realizuje s ciljem borbe, sprečavanja, te bar dijelom sputavanja ovolike poplave šunda i kiča koji je na sve strane prisutan - objasnio je Savić i dodao da je, nažalost, u mnogim medijima prisutno mnogo nekvalitetne muzike.

Prema njegovim riječima, veoma mali prostor je dat umjetničkoj i istinski vrijednoj muzici koja njeguje, razvija i poštuje svoju tradiciju, ali i tradiciju drugih naroda.

Publika je prve festivalske večeri, koja je održana 23. oktobra u Hramu Hrista Spasitelja, imala priliku da uživa u cjelovečernjem koncertu na kojem su nastupili Mješoviti hor SPD “Jedinstvo” Banjaluka, Ženski ansambl “Dar” Banjaluka, te gosti iz Beograda Muški ansambl “Istočnik”, koji je pokazao visoko izvođačko umijeće.

- Neophodno je kazati da je “Istočnik” ansambl koji raspolaže divnim glasovima, lijepim umijećem, energijom i ljubavlju koja zrači iz njihovog izvođenja pojedinih djela. Na festivalu se, prvi put, predstavio ženski kamerni hor “Konstantin” iz Banjaluke, koji je izveo kompoziciju Miroljuba Aranđelovića Rasinskog “Kako je tiho Gospode”. Kompozicija je pripremljena u čast gosta Miroljuba Aranđelovića Rasinskog, koji je naš dugogodišnji prijatelj i koji nam pruža značajnu podršku i pomoć prilikom realizacije festivala - naveo je Savić i dodao da se publici predstavio i Kamerni mješoviti hor Akademije umjetnosti iz Banjaluke.

Na završnoj festivalskoj večeri u subotu, 24. oktobra, u Banskom dvoru nastupio je Dječiji hor SPD “Jedinstvo”, Muški ansambl Srpskog crkvenog pjevačkog društva “Sveti Georgije” iz Prnjavora, Mješoviti hor Srpskog crkvenog pjevačkog društva “Sretenje” iz Čelinca, te Muški ansambl “Istočnik”.

SPD “Jedinstvo” je uz instrumentalne saradnike izveo splet narodnih i starogradskih pjesama iz krajeva Srpske i Srbije. Protojerej stavrofor Ratko Radujković, koji je predsjednik SPD “Jedinstvo” i predsjednik Organizacionog odbora 17. Banjalučkih horskih susreta, obratio se publici, čime je i završena ova manifestacija.

Promocije

Nemanja Savić je naglasio da su tokom festivala održane i promocije izdanja (zbirka horova i kompakt-disk) Mješovitog hora SPD “Jedinstvo” Banjaluka i Hora sveštenika Eparhije banjalučke, te okrugli sto sa kompozitorom Miroljubom Aranđelovićem iz Beograda.

- Na kompakt-disku se nalaze kompozicije duhovnog i nekoliko numera patriotskog sadržaja. On nosi naziv “Horski diptih”, sa željom da se ova dva ansambla predstave izvodom iz svog repertoara koji je obuhvatio djela domaćih srpskih autora iz različitih stilskih epoha, od srednjovjekovne do savremene muzike - kazao je Savić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana