Завршен „Тамбурица фест 2021“: Награде отишле у Бањалуку, Хрватску, Словенију и Бразил

Анадолија
Завршен „Тамбурица фест 2021“: Награде отишле у Бањалуку, Хрватску, Словенију и Бразил

НОВИ САД – Наступом фолк пјевача Саше Матића јутрос је спуштена завјеса на 14. по реду „Тамбурица фест 2021“ који се од четвртка одржавао у Новом Саду.

Главне награде отишле су у Словенију и Хрватску, а признања су отишла и БиХ, односно у Бањалуку, али и у далеки Бразил.

Најбољи оркестар на овогодишњем „Тамбурица фесту 2021“ је Тамбурашка скупина „Добреч“ из Словеније. Тако је у петак, прве фестивалске вечери, одлучио стручни жири који је за најбољу оркестарску интерпретацију наградио Камерни састав Градског тамбурашког оркестра Бањалуке, за најбољег бегешара Ненада Николића, за бас примаша Стевана Владислава и за најбољег примаша Марка Мартиновића.

Синоћ, посљедњег дана фестивала изабрани су најбоља композиција и солиста овогодишњег фестивала- главна награда отишла је у Хрватску, са Цецилијом Бабић, која је освојила прву награду за интерпретацију композиције „Даљине“ Зорана Таировића, која је побрала награду и за најбољи текст, те посебну награду за композицију. Најбољи мушки вокал је Хаиме Налић из БиХ, а најбољи женски вокал Јулиана Олм из Бразила. Да једно признање остане у Новом Саду побринуо се композитор Јован-Јоца Адамов који је добио прву награду за композицију „Да су дани само наши“.

Специјално признање за допринос очувању и афирмацији тамбурашке традиције добио је Бранко Уводић, уредник на Хрватској радио-телевизији, а награду за животно дјело, неговање и унапређење тамбурашког стваралаштва добио је новосадски композитор Зоран Мулић.

За три вечери посвећених тамбурашкој музици публика је имала прилике да чује музику различитог жанра „провучену“ кроз тамбурашке струне, па су и Влатко Стефановски у петак, али и Саша Матић у суботу дио репертоара извели у пратњи тамбурашких банди.

Посебна сарадња успостављена између „Балкан филм фестивала“ из Измира и новосадског „Тамбурица феста“ која је у петак озваничена и на фестивалској бини, поготово што се директор и оснивач тог фестивала Сали С. Салини потписује као редитељ документарног филма који је протеклих недјеља снимао о тамбурици. Салини је захвалницу за успјешну сарадњу уручио директору и оснивачу „Тамбурица феста“ Јовану Пејчићу.

-Иако је манифестација за ову годину завршена, познато је већ ко ће бити земља партнер „Тамбурица феста 2022“ а то је Аустрија - најавио је Јован Пејчић.

Овогодишњи фестивал одржан је уз поштовање свих епидемиолошких мјера, па се на концертни простор није могло ући без увјерења о вакцинацији или уз антигенски тест који се могао урадити испред улаза у простор фестивала.

Земља партнер овогодишње свјетске смотре тамбурашке музике била је Турска, а фестивал је одржан у сарадњи са Институтом ”Јунус Емре” у Београду.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана