Završen „Tamburica fest 2021“: Nagrade otišle u Banjaluku, Hrvatsku, Sloveniju i Brazil

Anadolija
Završen „Tamburica fest 2021“: Nagrade otišle u Banjaluku, Hrvatsku, Sloveniju i Brazil

NOVI SAD – Nastupom folk pjevača Saše Matića jutros je spuštena zavjesa na 14. po redu „Tamburica fest 2021“ koji se od četvrtka održavao u Novom Sadu.

Glavne nagrade otišle su u Sloveniju i Hrvatsku, a priznanja su otišla i BiH, odnosno u Banjaluku, ali i u daleki Brazil.

Najbolji orkestar na ovogodišnjem „Tamburica festu 2021“ je Tamburaška skupina „Dobreč“ iz Slovenije. Tako je u petak, prve festivalske večeri, odlučio stručni žiri koji je za najbolju orkestarsku interpretaciju nagradio Kamerni sastav Gradskog tamburaškog orkestra Banjaluke, za najboljeg begešara Nenada Nikolića, za bas primaša Stevana Vladislava i za najboljeg primaša Marka Martinovića.

Sinoć, posljednjeg dana festivala izabrani su najbolja kompozicija i solista ovogodišnjeg festivala- glavna nagrada otišla je u Hrvatsku, sa Cecilijom Babić, koja je osvojila prvu nagradu za interpretaciju kompozicije „Daljine“ Zorana Tairovića, koja je pobrala nagradu i za najbolji tekst, te posebnu nagradu za kompoziciju. Najbolji muški vokal je Haime Nalić iz BiH, a najbolji ženski vokal Juliana Olm iz Brazila. Da jedno priznanje ostane u Novom Sadu pobrinuo se kompozitor Jovan-Joca Adamov koji je dobio prvu nagradu za kompoziciju „Da su dani samo naši“.

Specijalno priznanje za doprinos očuvanju i afirmaciji tamburaške tradicije dobio je Branko Uvodić, urednik na Hrvatskoj radio-televiziji, a nagradu za životno djelo, negovanje i unapređenje tamburaškog stvaralaštva dobio je novosadski kompozitor Zoran Mulić.

Za tri večeri posvećenih tamburaškoj muzici publika je imala prilike da čuje muziku različitog žanra „provučenu“ kroz tamburaške strune, pa su i Vlatko Stefanovski u petak, ali i Saša Matić u subotu dio repertoara izveli u pratnji tamburaških bandi.

Posebna saradnja uspostavljena između „Balkan film festivala“ iz Izmira i novosadskog „Tamburica festa“ koja je u petak ozvaničena i na festivalskoj bini, pogotovo što se direktor i osnivač tog festivala Sali S. Salini potpisuje kao reditelj dokumentarnog filma koji je proteklih nedjelja snimao o tamburici. Salini je zahvalnicu za uspješnu saradnju uručio direktoru i osnivaču „Tamburica festa“ Jovanu Pejčiću.

-Iako je manifestacija za ovu godinu završena, poznato je već ko će biti zemlja partner „Tamburica festa 2022“ a to je Austrija - najavio je Jovan Pejčić.

Ovogodišnji festival održan je uz poštovanje svih epidemioloških mjera, pa se na koncertni prostor nije moglo ući bez uvjerenja o vakcinaciji ili uz antigenski test koji se mogao uraditi ispred ulaza u prostor festivala.

Zemlja partner ovogodišnje svjetske smotre tamburaške muzike bila je Turska, a festival je održan u saradnji sa Institutom ”Junus Emre” u Beogradu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana