Волфганг Амадеус Моцарт- геније за сва времена

Срна
Волфганг Амадеус Моцарт- геније за сва времена

Аустријски композитор Волфганг Амадеус Моцарт /1756-1791/, један од најгенијалнијих стваралаца у историји музике, рођен је 27. јануара 1756. године.

Био је "чудо од дјетета", написавши у шестој години прву композицију, у осмој сонату, а у 12. оперу "Једноставна превара".

Моцарт је написао око 600 дјела, међу којим су опере, симфоније, те концерти за клавир, виолину, флауту, кларинет, хорну и друге инструменте, али и гудачке квартете, сонате за клавир и за виолину, те кантате и мисе.

Моцартове опере су: "Фигарова женидба", "Чаробна фрула", "Отмица из Сераја", "Дон Ђовани", "Тако чине све" и "Идоменео".

Познат је по симфонијама: "Хафнер симфонија", "Линцерска симфонија", "Прашка симфонија", "Симфонија у ге-молу", "Јупитер симфонија", те миси "Реквијем" и квинтету са кларинетом "Мала ноћна музика".

Моцартов рад, који броји више од 600 дјела, покрива готово све жанрове његовог доба, укључујући симфоније, концерте, камерну музику, музику за клавир, оперске и хорске композиције.

Након пресељења из родног Салцбурга у Беч, био је окружен сплеткама завидљиве и стваралачки јалове дворске музичке камариле и финансијски је крахирао.

Волфганг Амадеус Моцарт сахрањен је у заједничкој сиротињској гробници у Бечу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана