Виолинисткиња Светлана Штула: Класичној музици потребна већа подршка државе

Данко Кузмановић
Виолинисткиња Светлана Штула: Класичној музици потребна већа подршка државе

Бањалука - Концерт ће бити базиран на једном уско стручном програму. Ријеч је о концерту за соло виолину и неће бити клавирске сарадње. Први пут радим тако нешто и прилично је захтевно и тешко, јер тражи потпуну концентрацију све време.

Казала је ово за “Глас Српске” виолинисткиња Светлана Штула, која ће одржати солистички концерт вечерас од 20 часова у вијећници Банског двора Културног центра.

Штула је објаснила своју намјеру да концерт одржи баш у вијећници, у једном мањем концертном простору.

- Тражила сам малу салу, јер претпостављам да ће доћи углавном виолинисти, јер такав је програм. Нисам хтела да буде популарно, него виолинистички - казала је Штула те је додала да је са 16 година имала први солистички концерт у Банском двору Културном центру.

Штула је проговорила и о присутности класичне и умјетничке музике у медијима и свијести публике.

- Увек постоје евергрин и популарна музика, која год да је врста музике у питању и сасвим је нормално да има ширу публику, али мислим, и што се тиче медија и што се тиче финансијске подршке с врха, да је то слабо. Класична музика мора више да буде подржана од државе и државних институција. Ми који се бавимо тим послом бисмо жељели да то заживи и да има ширу публику, али не можемо сами. Не може без подршке - објаснила је Штула.

Заинтересованост младих за виолину, али и публике за класичну музику, како је рекла Штула, барем у Новом Саду, заиста постоји.

- Што се тиче Новог Сада, слика изгледа добро. Он је изабран да буде престоница културе 2021. године, тако да овде стварно има много више подршке него можда у неким другим деловима Србије. Има много концерата на отвореном и види се да то публика жели и да јој то недостаје. Не постоји никаква бојазан да у то буду уложени новац и медијска пажња - закључила је Штула.

Репертоар

На репертоару ће бити нека од најпознатијих, најљепших и најзанимљивијих дјела написаних за соло виолину.

- На репертоару је Јохан Себастијан Бах “Партита број два у де-молу”, “Алеманда”, “Сарабанда”, “Жига” и “Чакона”, која је на неки начин најтежа од свега. Затим, од Ежена Исаија свираћу ставове “Опсесија”, “Меланхолија”, “Плес сенки” и “Бес” из његове “Сонате број 2”, на крају ће бити Натан Милштајн “Паганинијана” - варијације на тему каприца - навела је Штула.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана