Violinistkinja Svetlana Štula: Klasičnoj muzici potrebna veća podrška države

Danko Kuzmanović
Violinistkinja Svetlana Štula: Klasičnoj muzici potrebna veća podrška države

Banjaluka - Koncert će biti baziran na jednom usko stručnom programu. Riječ je o koncertu za solo violinu i neće biti klavirske saradnje. Prvi put radim tako nešto i prilično je zahtevno i teško, jer traži potpunu koncentraciju sve vreme.

Kazala je ovo za “Glas Srpske” violinistkinja Svetlana Štula, koja će održati solistički koncert večeras od 20 časova u vijećnici Banskog dvora Kulturnog centra.

Štula je objasnila svoju namjeru da koncert održi baš u vijećnici, u jednom manjem koncertnom prostoru.

- Tražila sam malu salu, jer pretpostavljam da će doći uglavnom violinisti, jer takav je program. Nisam htela da bude popularno, nego violinistički - kazala je Štula te je dodala da je sa 16 godina imala prvi solistički koncert u Banskom dvoru Kulturnom centru.

Štula je progovorila i o prisutnosti klasične i umjetničke muzike u medijima i svijesti publike.

- Uvek postoje evergrin i popularna muzika, koja god da je vrsta muzike u pitanju i sasvim je normalno da ima širu publiku, ali mislim, i što se tiče medija i što se tiče finansijske podrške s vrha, da je to slabo. Klasična muzika mora više da bude podržana od države i državnih institucija. Mi koji se bavimo tim poslom bismo željeli da to zaživi i da ima širu publiku, ali ne možemo sami. Ne može bez podrške - objasnila je Štula.

Zainteresovanost mladih za violinu, ali i publike za klasičnu muziku, kako je rekla Štula, barem u Novom Sadu, zaista postoji.

- Što se tiče Novog Sada, slika izgleda dobro. On je izabran da bude prestonica kulture 2021. godine, tako da ovde stvarno ima mnogo više podrške nego možda u nekim drugim delovima Srbije. Ima mnogo koncerata na otvorenom i vidi se da to publika želi i da joj to nedostaje. Ne postoji nikakva bojazan da u to budu uloženi novac i medijska pažnja - zaključila je Štula.

Repertoar

Na repertoaru će biti neka od najpoznatijih, najljepših i najzanimljivijih djela napisanih za solo violinu.

- Na repertoaru je Johan Sebastijan Bah “Partita broj dva u de-molu”, “Alemanda”, “Sarabanda”, “Žiga” i “Čakona”, koja je na neki način najteža od svega. Zatim, od Ežena Isaija sviraću stavove “Opsesija”, “Melanholija”, “Ples senki” i “Bes” iz njegove “Sonate broj 2”, na kraju će biti Natan Milštajn “Paganinijana” - varijacije na temu kaprica - navela je Štula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana