Виолинисткиња Јована Раљић: Припреме за концерте у Азији и Америци

Дејан Јовичић
Виолинисткиња Јована Раљић: Припреме за концерте у Азији и Америци

БЕЧ - Бањалучка виолинисткиња Јована Раљић период изолације провела је у Бечу одакле током јесени планира да крене на турнеју по Европи, Азији и Јужној Америци.

Међу првим наступима који је очекују су концерти у Литванији, Холандији, Шпанији и Чешкој у организацији ансамбла “Wiener Kammersymhpnie” који чине најталентованији бечки музичари.

- Почетком године сам се увелико припремала и за наступе у 17 градова у Кини, који је требало да буду одржани у мају, али тада се још није очекивала пандемија оволиких размјера. Надам се да ће ти наступи ипак бити одржани, баш као и мој солистички концерт који је требало да буде одржан под покровитељством града Беча. У плану су и концерти са једном агенцијом која сарађује са Стефаном Миленковићем а први наступ планиран је током љета у Хрватској - каже Раљићева.

Она је почетком године имала неколико успјешних наступа, међу којима се издвајају новогодишњи концерти широм Аустрије са камерним оркестром “Алегро Вива”.

Истиче и јубилеј поводом десетогодишњице постојања симфонијског оркестра “Klangvereinigung” у Бечу гдје је у фебруару ове године била прва виолина на концерту у престижној дворани “Wiener Konzerthaus”.

- Посљедњих шест мјесеци било ми је испуњено бројним успјешним наступима, а у посебном сјећању ми остаје солистички концерт у Банском двору у Бањалуци гдје сам у октобру наступила са изврсним пијанистом Хафез Бабахасхијем из Ирана. Веома сам срећна што сам сарађивала и са диригентом Алејандром Посада из Аргентине на концерту у новембру у Бечу гдје сам изводила симфонијска дјела везана за културу Јужне Америке – каже Јована.

Додаје да има бројне позиве за концерте на позицији концертмајстора гдје планира да наступи широм Аустрије у пратњи симфонијског оркестра “Wiener Possinohonie” са репертоаром од барока до модерне музике 21. вијека.

- Добила сам и позив од чувене Бечке филхармоније на аудицију за прву виолину овог престижног оркестра гдје сам уврштена у најужи избор међу четири кандидата, од неколико стотина пријављених музичара. Ово је за мене велика привилегија и једно од најважнијих признања у каријери - сматра Раљићева.

Каже да жељно ишчекује да поново стане пред публику јер јој много недостају концерти, али неће наступити све док се не стекну потребни услови.

- Изолација је јако тешко утицала на све нас умјетнике јер је додир са публиком један од основних елемената нашег стваралаштва. Трудила сам се да овај период проведем радно, експериментишући са виолином и пјевањем, а повремено сам и тренирала у кућним условима. Надам се да криза полако остаје иза нас и да ћу ускоро имати прилику да поново искажем своје емоције на виолини - истиче Раљићева.

Нова пјесма

Јована Раљић планира сарадњу са “Лада бендом” који је популаран у Аустрији у оквиру њиховог пројекта “Love knows no borders”. У плану је снимање пјесме и на српском језику која ће бити промовисана широм Републике Српске. Поп нумеру писаће музичар и текстописац Стефан Сонтагбауер, а Раљићева ће пјесму превести на српски језик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана