Violinistkinja Jovana Raljić: Pripreme za koncerte u Aziji i Americi

Dejan Jovičić
Violinistkinja Jovana Raljić: Pripreme za koncerte u Aziji i Americi

BEČ - Banjalučka violinistkinja Jovana Raljić period izolacije provela je u Beču odakle tokom jeseni planira da krene na turneju po Evropi, Aziji i Južnoj Americi.

Među prvim nastupima koji je očekuju su koncerti u Litvaniji, Holandiji, Španiji i Češkoj u organizaciji ansambla “Wiener Kammersymhpnie” koji čine najtalentovaniji bečki muzičari.

- Početkom godine sam se uveliko pripremala i za nastupe u 17 gradova u Kini, koji je trebalo da budu održani u maju, ali tada se još nije očekivala pandemija ovolikih razmjera. Nadam se da će ti nastupi ipak biti održani, baš kao i moj solistički koncert koji je trebalo da bude održan pod pokroviteljstvom grada Beča. U planu su i koncerti sa jednom agencijom koja sarađuje sa Stefanom Milenkovićem a prvi nastup planiran je tokom ljeta u Hrvatskoj - kaže Raljićeva.

Ona je početkom godine imala nekoliko uspješnih nastupa, među kojima se izdvajaju novogodišnji koncerti širom Austrije sa kamernim orkestrom “Alegro Viva”.

Ističe i jubilej povodom desetogodišnjice postojanja simfonijskog orkestra “Klangvereinigung” u Beču gdje je u februaru ove godine bila prva violina na koncertu u prestižnoj dvorani “Wiener Konzerthaus”.

- Posljednjih šest mjeseci bilo mi je ispunjeno brojnim uspješnim nastupima, a u posebnom sjećanju mi ostaje solistički koncert u Banskom dvoru u Banjaluci gdje sam u oktobru nastupila sa izvrsnim pijanistom Hafez Babahashijem iz Irana. Veoma sam srećna što sam sarađivala i sa dirigentom Alejandrom Posada iz Argentine na koncertu u novembru u Beču gdje sam izvodila simfonijska djela vezana za kulturu Južne Amerike – kaže Jovana.

Dodaje da ima brojne pozive za koncerte na poziciji koncertmajstora gdje planira da nastupi širom Austrije u pratnji simfonijskog orkestra “Wiener Possinohonie” sa repertoarom od baroka do moderne muzike 21. vijeka.

- Dobila sam i poziv od čuvene Bečke filharmonije na audiciju za prvu violinu ovog prestižnog orkestra gdje sam uvrštena u najuži izbor među četiri kandidata, od nekoliko stotina prijavljenih muzičara. Ovo je za mene velika privilegija i jedno od najvažnijih priznanja u karijeri - smatra Raljićeva.

Kaže da željno iščekuje da ponovo stane pred publiku jer joj mnogo nedostaju koncerti, ali neće nastupiti sve dok se ne steknu potrebni uslovi.

- Izolacija je jako teško uticala na sve nas umjetnike jer je dodir sa publikom jedan od osnovnih elemenata našeg stvaralaštva. Trudila sam se da ovaj period provedem radno, eksperimentišući sa violinom i pjevanjem, a povremeno sam i trenirala u kućnim uslovima. Nadam se da kriza polako ostaje iza nas i da ću uskoro imati priliku da ponovo iskažem svoje emocije na violini - ističe Raljićeva.

Nova pjesma

Jovana Raljić planira saradnju sa “Lada bendom” koji je popularan u Austriji u okviru njihovog projekta “Love knows no borders”. U planu je snimanje pjesme i na srpskom jeziku koja će biti promovisana širom Republike Srpske. Pop numeru pisaće muzičar i tekstopisac Stefan Sontagbauer, a Raljićeva će pjesmu prevesti na srpski jezik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana