Виолинисткиња Јована Раљић наставила серију успјешних концерата по Аустрији

Дејан Јовичић
Виолинисткиња Јована Раљић наставила серију успјешних концерата по Аустрији

Бaњалука - Бањалучка виолинисткиња Јована Раљић све је признатија у Аустрији, гдје се већ годинама школује на њиховим престижним универзитетима и наступа на највећим догађајима класичне умјетности.

Некадашња прва виолина Бањалучке филхармоније добила је част да отвори и затвори "Алегро Виво" фестивал, који је ове године одржан по 40. пут, и наступи са камерним оркестром на концертима у Бечу, Салцбургу и околним градовима.

- Концерти су одржавани од јула до септембра, а на програму су била дјела за соло виолину и камерни оркестар Чајковског, Бартока, Дворжака, Менделсона и других композитора. Имала сам привилегију да наступим са признатим музичарима попут мађарског виолончелисте Ласла Фење и других - рекла је Раљићева.

Ово су само неки од успјешних концерата младе Бањалучанке у Аустрији, јер је недавно наступила и на музичком догађају "Kunst am See" пред публиком коју су чинили сликари и власници чувених аустријских музеја. У свјежем памћењу су и прошлогодишњи концерти са члановима Бечке филхармоније, а завршни наступ је одржан у Концертхаус дворани, чувеном бечком центру културе.

Прошле године је на аудицији изабрана и за концертмајстора престижног аустријског симфонијског оркестра "Wiener Jеunеsse", у којем свирају музичари из цијелог свијета од 18 до 26 година који се школују на аустријским музичким универзитетима и конзерваторијумима.

- Ускоро слиједе преговори са Скупштином града Беча о концертима које бих у њихово име одржавала на разним локацијама у граду. У питању су соло наступи на којима ће се ова врста умјетности презентовати широј публици, што би за мене било велико признање, али уједно и признање за Бањалуку и Републику Српску, одакле сам потекла и стекла основна музичка знања - испричала је Раљићева.

Велику част за њу представљао је и позив фондације "Јонас" да одржи радионицу виолине у швајцарском замку Bioley Magnoux који потиче из 12. вијека. Радионица је одржана у јулу и окупила је дјецу узраста од седам до 17 година из различитих дијелова свијета.

- Пуних пет дана сам младе таленте изучавала основама соло и камерне музике, што није било тешко јер сам осјећај преношења знања увијек имала у себи. Реакције дјеце су биле више него добре, о чему свједоче њихова тужна лица приликом растанка. Ово искуство ме је обогатило и веома сам захвална на указаној прилици - истиче Јована.

Млада Бањалучанка је тренутно на мастер студијама у Бечу, након што је окончала основне студије "Bachelor of arts" у Грацу са просјеком 10, гдје јој је ментор био познати умјетник Јаир Клес из Израела.

Поред магије коју ствара на виолини, она је позната и по својим вокалним способностима, а захваљујући овом несвакидашњем споју прије шест година је стигла и до полуфинала шоу програма "Ја имам таленат" у Србији.

НАСТУПИ

Јована Раљић ће након краће паузе поново одржати концерт у свом родном граду. У склопу другог интернационалног музичког фестивала "Јесења соната" бањалучка умјетница ће наступити 11. октобра у 20 часова у Банском двору са иранским пијанистом Хафезом Бабехашијем. На репертоару ће бити композиције из различитих епоха, од Баха преко Паганинија до Равела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана