Violinistkinja Jovana Raljić nastavila seriju uspješnih koncerata po Austriji

Dejan Jovičić
Violinistkinja Jovana Raljić nastavila seriju uspješnih koncerata po Austriji

Banjaluka - Banjalučka violinistkinja Jovana Raljić sve je priznatija u Austriji, gdje se već godinama školuje na njihovim prestižnim univerzitetima i nastupa na najvećim događajima klasične umjetnosti.

Nekadašnja prva violina Banjalučke filharmonije dobila je čast da otvori i zatvori "Alegro Vivo" festival, koji je ove godine održan po 40. put, i nastupi sa kamernim orkestrom na koncertima u Beču, Salcburgu i okolnim gradovima.

- Koncerti su održavani od jula do septembra, a na programu su bila djela za solo violinu i kamerni orkestar Čajkovskog, Bartoka, Dvoržaka, Mendelsona i drugih kompozitora. Imala sam privilegiju da nastupim sa priznatim muzičarima poput mađarskog violončeliste Lasla Fenje i drugih - rekla je Raljićeva.

Ovo su samo neki od uspješnih koncerata mlade Banjalučanke u Austriji, jer je nedavno nastupila i na muzičkom događaju "Kunst am See" pred publikom koju su činili slikari i vlasnici čuvenih austrijskih muzeja. U svježem pamćenju su i prošlogodišnji koncerti sa članovima Bečke filharmonije, a završni nastup je održan u Koncerthaus dvorani, čuvenom bečkom centru kulture.

Prošle godine je na audiciji izabrana i za koncertmajstora prestižnog austrijskog simfonijskog orkestra "Wiener Jeunesse", u kojem sviraju muzičari iz cijelog svijeta od 18 do 26 godina koji se školuju na austrijskim muzičkim univerzitetima i konzervatorijumima.

- Uskoro slijede pregovori sa Skupštinom grada Beča o koncertima koje bih u njihovo ime održavala na raznim lokacijama u gradu. U pitanju su solo nastupi na kojima će se ova vrsta umjetnosti prezentovati široj publici, što bi za mene bilo veliko priznanje, ali ujedno i priznanje za Banjaluku i Republiku Srpsku, odakle sam potekla i stekla osnovna muzička znanja - ispričala je Raljićeva.

Veliku čast za nju predstavljao je i poziv fondacije "Jonas" da održi radionicu violine u švajcarskom zamku Bioley Magnoux koji potiče iz 12. vijeka. Radionica je održana u julu i okupila je djecu uzrasta od sedam do 17 godina iz različitih dijelova svijeta.

- Punih pet dana sam mlade talente izučavala osnovama solo i kamerne muzike, što nije bilo teško jer sam osjećaj prenošenja znanja uvijek imala u sebi. Reakcije djece su bile više nego dobre, o čemu svjedoče njihova tužna lica prilikom rastanka. Ovo iskustvo me je obogatilo i veoma sam zahvalna na ukazanoj prilici - ističe Jovana.

Mlada Banjalučanka je trenutno na master studijama u Beču, nakon što je okončala osnovne studije "Bachelor of arts" u Gracu sa prosjekom 10, gdje joj je mentor bio poznati umjetnik Jair Kles iz Izraela.

Pored magije koju stvara na violini, ona je poznata i po svojim vokalnim sposobnostima, a zahvaljujući ovom nesvakidašnjem spoju prije šest godina je stigla i do polufinala šou programa "Ja imam talenat" u Srbiji.

NASTUPI

Jovana Raljić će nakon kraće pauze ponovo održati koncert u svom rodnom gradu. U sklopu drugog internacionalnog muzičkog festivala "Jesenja sonata" banjalučka umjetnica će nastupiti 11. oktobra u 20 časova u Banskom dvoru sa iranskim pijanistom Hafezom Babehašijem. Na repertoaru će biti kompozicije iz različitih epoha, od Baha preko Paganinija do Ravela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana