„Вече бањалучких дива“ у Банском двору: Историјски сусрет оперских умјетница

Миланка Митрић
Foto: Б. Брезо

БАЊАЛУКА – Најљепши дијелови из Моцартове „Фигарове женидбе“, праћени Чајковсковљевом „Пиковом дамом“, Вердијевом „Травијатом“, Бизеовом „Кармен“ и Калмановом „Грофицом Марицом“ одјекивали су синоћ на концерту названом „Вече бањалучких дива“ који је приређен у препуној концертној дворани Банског двора.

Оперске диве Дуња Симић (сопран), Снежана Савичић Секулић (сопран) и Наташа Јовић Тривић (мецосопран), уз пратњу симфонијског оркестра „Бан Светислав Тиса Милосављевић“, којим је дириговала Бранка Радошевић Митровић, с публиком су подијелили оно најбоље од свог музичког умијећа.

Програм концерта био је разнолик, а публика је сваки нови излазак на сцену и свако ново извођење поздравила снажним и дугим аплаузима. Осим поменутих, на програму су се и нашли дијелови познатих дјела као што су „Самсон и Далила (Сен-Санс), „Ђудита“ (Франц Лехар), али и „Гранада“ (Августин Лара), „Il baccio“ (Луиђи Ардити), док је концерт завршен заједничким извођењем пјесме „Non ti scordar di me“ (Ернесто де Куртис).

“Публика је све рекла. Емотивни набој, како код нас, тако и код публике, тај трансфер који успоставите или не успоставите одмах, трајао је цијело вече. Осјећам спој различитих емоција ношених различитим дијеловима вечери” професорка Смиљанић у публици, колегице с којима на овај начин нисам заједно наступала, публика која је најдобронамјернија и то осјетите када крочите на бину. Био је ово спектакуларан догађај, онакав какав доликује јубилеју који Бански двор прославља ове године. 

Част ми је била да с колегицама учествујем у обиљежавању истог" рекла је Дуња Симић након овог концерта, који је један од програма којим Бански двор обиљежава 90 година постојања.

Снежана Савичић Секулић рекла је да је узбуђење трајало прије почетка концерта, као и да је сам концерт био божанствен, а њој је, осим сусрета на сцени, донио и сусрете са бројним познатим лицима.

“Вероватно ћу све ово у себи, у свом срцу и души да посложим тек након неколико дана и да се присетим кога сам све видела. Ово је  за мене било нестварно вече. И мислим да из Банског двора није изашао човек који није осетио колико смо били узбуђени и колико смо дали љубави. Ово је историјски тренутак, јер смо успеле све три, у неким зрелим годинама, у зениту својих каријера, да пронађемо простор и време. Морам да похвалим оркестар, који је са мало проба овако захтеван програм успео да изнесе на  изузетном нивоу. И морам да поменем Владу Данића, који је током арије из „Травијате“ отпевао део који пева Алфредо. Он је био мој студент, видели смо се након неколико година, и онда вам је јасно колико су то неки тренуци које ћемо и он и ја и публика да памтимо" казала је она и додала да јој је истински драго што Бански двор успијева да тако лијепе ствари пружи публици.

Како је након концерта објаснила Наташа Јовић Тривић, наступање пред публиком у родном граду увијек са собом носи посебну врсту узбуђења и треме.

“Сам тај први излазак на сцену је био страшан, ја сам сва дрхтала, али није то обична трема, већ посебно неко узбуђење и страшна љубав коју осјетим према мом граду, људима и публици. И наравно, како  је ишло даље, добиле смо адреналин од публике. Утисци су дивни, сви су били насмијани и ведри. Одушевљена сам” рекла је ова умјетница и додала да је сарадња са колегицама била дивна, те да се у Бањалуку увијек радо враћа.

Двије оперске умјетнице, Дуња Симић и Снежана Савичић Секулић биле су студенткиње у класи Радмиле Смиљанић, у чију част ће у сриједу, у великом изложбеном салону Банског двора бити отворена изложба „Све је било музика“, поводом 50 година пјевачког и три деценије педагошког рада.

“Заиста су биле посебно инспирисане, ја добро препознајем све код њих. Оне су добиле тај адреналин од публике, а најтеже је пред својом публиком пјевати. Али када публика дивно поздрави, видите да имате коме да пјевате, да пјевате свом, одакле сте поникли. То се никад не заборавља и то је нешто што ни са чим не може да се пореди” навела је примадона Радмила Смиљанић након концерта.

Оркестром који је пратио диве, дириговала је Бранка Радошевић Митровић, која је истакла да су се трудили да дају све најбоље од себе, као и да концерте налик овоме треба поновити.

“ Била је велика част да нас сјај три диве обасја, све нас на сцени и једно дивно искуство. И колеге музичари су сви дали свој максимум, дали су своју душу и срце. Публика је то осјетила. Сви смо били пуни суза све вријеме, од емоција. Било је велико задовољство пратити велике професионалце и умјетнике као што су њих три, и не постоје праве ријечи да се то опише, јер то човјек мора да осјети” рекла је она.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана