„Veče banjalučkih diva“ u Banskom dvoru: Istorijski susret operskih umjetnica

Milanka Mitrić
Foto: B. Brezo

BANjALUKA – Najljepši dijelovi iz Mocartove „Figarove ženidbe“, praćeni Čajkovskovljevom „Pikovom damom“, Verdijevom „Travijatom“, Bizeovom „Karmen“ i Kalmanovom „Groficom Maricom“ odjekivali su sinoć na koncertu nazvanom „Veče banjalučkih diva“ koji je priređen u prepunoj koncertnoj dvorani Banskog dvora.

Operske dive Dunja Simić (sopran), Snežana Savičić Sekulić (sopran) i Nataša Jović Trivić (mecosopran), uz pratnju simfonijskog orkestra „Ban Svetislav Tisa Milosavljević“, kojim je dirigovala Branka Radošević Mitrović, s publikom su podijelili ono najbolje od svog muzičkog umijeća.

Program koncerta bio je raznolik, a publika je svaki novi izlazak na scenu i svako novo izvođenje pozdravila snažnim i dugim aplauzima. Osim pomenutih, na programu su se i našli dijelovi poznatih djela kao što su „Samson i Dalila (Sen-Sans), „Đudita“ (Franc Lehar), ali i „Granada“ (Avgustin Lara), „Il baccio“ (Luiđi Arditi), dok je koncert završen zajedničkim izvođenjem pjesme „Non ti scordar di me“ (Ernesto de Kurtis).

“Publika je sve rekla. Emotivni naboj, kako kod nas, tako i kod publike, taj transfer koji uspostavite ili ne uspostavite odmah, trajao je cijelo veče. Osjećam spoj različitih emocija nošenih različitim dijelovima večeri” profesorka Smiljanić u publici, kolegice s kojima na ovaj način nisam zajedno nastupala, publika koja je najdobronamjernija i to osjetite kada kročite na binu. Bio je ovo spektakularan događaj, onakav kakav dolikuje jubileju koji Banski dvor proslavlja ove godine. 

Čast mi je bila da s kolegicama učestvujem u obilježavanju istog" rekla je Dunja Simić nakon ovog koncerta, koji je jedan od programa kojim Banski dvor obilježava 90 godina postojanja.

Snežana Savičić Sekulić rekla je da je uzbuđenje trajalo prije početka koncerta, kao i da je sam koncert bio božanstven, a njoj je, osim susreta na sceni, donio i susrete sa brojnim poznatim licima.

“Verovatno ću sve ovo u sebi, u svom srcu i duši da posložim tek nakon nekoliko dana i da se prisetim koga sam sve videla. Ovo je  za mene bilo nestvarno veče. I mislim da iz Banskog dvora nije izašao čovek koji nije osetio koliko smo bili uzbuđeni i koliko smo dali ljubavi. Ovo je istorijski trenutak, jer smo uspele sve tri, u nekim zrelim godinama, u zenitu svojih karijera, da pronađemo prostor i vreme. Moram da pohvalim orkestar, koji je sa malo proba ovako zahtevan program uspeo da iznese na  izuzetnom nivou. I moram da pomenem Vladu Danića, koji je tokom arije iz „Travijate“ otpevao deo koji peva Alfredo. On je bio moj student, videli smo se nakon nekoliko godina, i onda vam je jasno koliko su to neki trenuci koje ćemo i on i ja i publika da pamtimo" kazala je ona i dodala da joj je istinski drago što Banski dvor uspijeva da tako lijepe stvari pruži publici.

Kako je nakon koncerta objasnila Nataša Jović Trivić, nastupanje pred publikom u rodnom gradu uvijek sa sobom nosi posebnu vrstu uzbuđenja i treme.

“Sam taj prvi izlazak na scenu je bio strašan, ja sam sva drhtala, ali nije to obična trema, već posebno neko uzbuđenje i strašna ljubav koju osjetim prema mom gradu, ljudima i publici. I naravno, kako  je išlo dalje, dobile smo adrenalin od publike. Utisci su divni, svi su bili nasmijani i vedri. Oduševljena sam” rekla je ova umjetnica i dodala da je saradnja sa kolegicama bila divna, te da se u Banjaluku uvijek rado vraća.

Dvije operske umjetnice, Dunja Simić i Snežana Savičić Sekulić bile su studentkinje u klasi Radmile Smiljanić, u čiju čast će u srijedu, u velikom izložbenom salonu Banskog dvora biti otvorena izložba „Sve je bilo muzika“, povodom 50 godina pjevačkog i tri decenije pedagoškog rada.

“Zaista su bile posebno inspirisane, ja dobro prepoznajem sve kod njih. One su dobile taj adrenalin od publike, a najteže je pred svojom publikom pjevati. Ali kada publika divno pozdravi, vidite da imate kome da pjevate, da pjevate svom, odakle ste ponikli. To se nikad ne zaboravlja i to je nešto što ni sa čim ne može da se poredi” navela je primadona Radmila Smiljanić nakon koncerta.

Orkestrom koji je pratio dive, dirigovala je Branka Radošević Mitrović, koja je istakla da su se trudili da daju sve najbolje od sebe, kao i da koncerte nalik ovome treba ponoviti.

“ Bila je velika čast da nas sjaj tri dive obasja, sve nas na sceni i jedno divno iskustvo. I kolege muzičari su svi dali svoj maksimum, dali su svoju dušu i srce. Publika je to osjetila. Svi smo bili puni suza sve vrijeme, od emocija. Bilo je veliko zadovoljstvo pratiti velike profesionalce i umjetnike kao što su njih tri, i ne postoje prave riječi da se to opiše, jer to čovjek mora da osjeti” rekla je ona.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana