У Бијељини одржан концерт Београдске филхармоније

Срна
У Бијељини одржан концерт Београдске филхармоније

БИЈЕЉИНА - Београдска филхармонија одржала је вечерас новогодишњи концерт у Бијељини.

Београдска филхармонија је пред бијељинском публиком у Етно-селу “Станишићи” извела репертоар састављен од најљепших нумера класичне музике.

Организатор концерта је Удружење грађана “Музички умјетници Семберије”, чији је умјетнички руководилац Синиша Пајић рекао да је вечерашњи културни догађај један од највећих у Републици Српској, али и шире, те да су се за њега борили двије године.

Пајић је на конференцији за новинаре, прије почетка концерта, рекао да је ово први наступ Београдске филхармоније пред бијељинском публиком.

Директор Београдске филхармоније Иван Тасовац рекао је да Београд, попут Њујорка и Берлина, има своју филхармонију, која је, како каже, добрим дијелом и бијељинска.

Он је истакао важност ентузијазма чланова Удружења грађана “Музички умјетници Семберије” који су успјели да обезбиједе подршку Града Бијељине и спонзора за овај догађај.

Испред Градске управе Бијељина Предраг Јовић је рекао да је Тасовац “братски” изашао у сусрет “Музичким умјетницима Семберије” и Граду Бијељина и по веома повољној цијени организовао концерт.

Вечерашњим концертом којим је дириговао Бруно Мерз филхармонија је публику увела у празнично расположење уз чувене мелодије као што су “Словенски марш” Чајковског, “Руслан и Људмила” Глинке, “Мађарска игра” Брамса, “Словенска игра” Дворжака.

На репертоару се нашла и “Охридска легенда” Стевана Христића, оснивача Београдске филхармоније.

Удружење грађана “Музички умјетници Семберије” је у протекле четири године организовало низ концерата, међу којима и Бањалучке филхармоније, те Симфонијског оркестра РТС-а.

Новогодишњи концерт Београдске филхармоније, поред Града као главног покровитеља, подржали су и компанија Технички ремонт Братунац, Адикобанка, фирма “Еликсир кафа”, те Адвокатска канцеларија Стевановић.

Београдска филхармонија основана је 1923. године. Њен оснивач, умјетнички директор и шеф-диригент био је Стеван Христић /1885-1958/, један од најзначајнијих српских композитора и диригената.

Београдска филхармонија данас је позиционирана као најбољи оркестар у региону и ансамбл који представља освјежење на међународној концертној сцени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана