U Bijeljini održan koncert Beogradske filharmonije

Srna
U Bijeljini održan koncert Beogradske filharmonije

BIJELjINA - Beogradska filharmonija održala je večeras novogodišnji koncert u Bijeljini.

Beogradska filharmonija je pred bijeljinskom publikom u Etno-selu “Stanišići” izvela repertoar sastavljen od najljepših numera klasične muzike.

Organizator koncerta je Udruženje građana “Muzički umjetnici Semberije”, čiji je umjetnički rukovodilac Siniša Pajić rekao da je večerašnji kulturni događaj jedan od najvećih u Republici Srpskoj, ali i šire, te da su se za njega borili dvije godine.

Pajić je na konferenciji za novinare, prije početka koncerta, rekao da je ovo prvi nastup Beogradske filharmonije pred bijeljinskom publikom.

Direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac rekao je da Beograd, poput Njujorka i Berlina, ima svoju filharmoniju, koja je, kako kaže, dobrim dijelom i bijeljinska.

On je istakao važnost entuzijazma članova Udruženja građana “Muzički umjetnici Semberije” koji su uspjeli da obezbijede podršku Grada Bijeljine i sponzora za ovaj događaj.

Ispred Gradske uprave Bijeljina Predrag Jović je rekao da je Tasovac “bratski” izašao u susret “Muzičkim umjetnicima Semberije” i Gradu Bijeljina i po veoma povoljnoj cijeni organizovao koncert.

Večerašnjim koncertom kojim je dirigovao Bruno Merz filharmonija je publiku uvela u praznično raspoloženje uz čuvene melodije kao što su “Slovenski marš” Čajkovskog, “Ruslan i Ljudmila” Glinke, “Mađarska igra” Bramsa, “Slovenska igra” Dvoržaka.

Na repertoaru se našla i “Ohridska legenda” Stevana Hristića, osnivača Beogradske filharmonije.

Udruženje građana “Muzički umjetnici Semberije” je u protekle četiri godine organizovalo niz koncerata, među kojima i Banjalučke filharmonije, te Simfonijskog orkestra RTS-a.

Novogodišnji koncert Beogradske filharmonije, pored Grada kao glavnog pokrovitelja, podržali su i kompanija Tehnički remont Bratunac, Adikobanka, firma “Eliksir kafa”, te Advokatska kancelarija Stevanović.

Beogradska filharmonija osnovana je 1923. godine. Njen osnivač, umjetnički direktor i šef-dirigent bio je Stevan Hristić /1885-1958/, jedan od najznačajnijih srpskih kompozitora i dirigenata.

Beogradska filharmonija danas je pozicionirana kao najbolji orkestar u regionu i ansambl koji predstavlja osvježenje na međunarodnoj koncertnoj sceni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana