У Банском двору Културном центру одсвирана најљепша и најзрелија дјела Брамса и Шопена

Д. К.
У Банском двору Културном центру одсвирана најљепша и најзрелија дјела Брамса и Шопена

Бањалука - Пијаниста Ненад Радић из Београда приредио је бањалучкој публици концерт из којег исијава искуство у концертној дворани Банског двора Културног центра у Бањалуци.

Пијаниста и професор на Катедри за клавир Факултета музичке уметности у Београду Ненад Радић на репертоару је имао најзрелија дјела двојице врхунских композитора - Шопена и Брамса.

- Овог пута извео сам сама ремек-дела клавирске литературе и музике. То су била најлепша, најбоља и најзрелија дела Шопена и Брамса. Свирао сам Шопенову “Сонату у ха-молу” и “Полонеза - фантазија”, оба дела зрелог стила, а са друге стране сам свирао једно Брамсово младалачко дело “Сонату у еф-молу”, коју је написао са 19 година и оно чиме сам почео концерт су “Три интермеца” из опуса 117, то је дело из позних година у којима се аутор осврће на сопствени живот те се од њега опрашта - казао је Радић, који је нагласио да програм за цјеловечерње концерте конципира на такав начин да имају заједничку причу и увезаност. Некада је то у питању форма, некад нарација, а некада умјетникова лична прича.

Радић није оптимистичан, не само када је у питању класична музика у 21. вијеку, него и о питању стања људског духа.

- Нисам оптимистичан када је у питању стање људског духа и рекао бих не само што се тиче наших простора него и шире. Ситуација је тешка. Нема потребе да причам причу о технолошком добу које убија људскост и душу, колико год да нам пружа друге божанствене ствари. Питање је колико је ко спреман да користи технологију на прави начин, а колико коме убија машту и жељу за трагањем и истраживањем - истакао је Радић.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана