U Banskom dvoru Kulturnom centru odsvirana najljepša i najzrelija djela Bramsa i Šopena

D. K.
U Banskom dvoru Kulturnom centru odsvirana najljepša i najzrelija djela Bramsa i Šopena

Banjaluka - Pijanista Nenad Radić iz Beograda priredio je banjalučkoj publici koncert iz kojeg isijava iskustvo u koncertnoj dvorani Banskog dvora Kulturnog centra u Banjaluci.

Pijanista i profesor na Katedri za klavir Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu Nenad Radić na repertoaru je imao najzrelija djela dvojice vrhunskih kompozitora - Šopena i Bramsa.

- Ovog puta izveo sam sama remek-dela klavirske literature i muzike. To su bila najlepša, najbolja i najzrelija dela Šopena i Bramsa. Svirao sam Šopenovu “Sonatu u ha-molu” i “Poloneza - fantazija”, oba dela zrelog stila, a sa druge strane sam svirao jedno Bramsovo mladalačko delo “Sonatu u ef-molu”, koju je napisao sa 19 godina i ono čime sam počeo koncert su “Tri intermeca” iz opusa 117, to je delo iz poznih godina u kojima se autor osvrće na sopstveni život te se od njega oprašta - kazao je Radić, koji je naglasio da program za cjelovečernje koncerte koncipira na takav način da imaju zajedničku priču i uvezanost. Nekada je to u pitanju forma, nekad naracija, a nekada umjetnikova lična priča.

Radić nije optimističan, ne samo kada je u pitanju klasična muzika u 21. vijeku, nego i o pitanju stanja ljudskog duha.

- Nisam optimističan kada je u pitanju stanje ljudskog duha i rekao bih ne samo što se tiče naših prostora nego i šire. Situacija je teška. Nema potrebe da pričam priču o tehnološkom dobu koje ubija ljudskost i dušu, koliko god da nam pruža druge božanstvene stvari. Pitanje je koliko je ko spreman da koristi tehnologiju na pravi način, a koliko kome ubija maštu i želju za traganjem i istraživanjem - istakao je Radić.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana