Тркуља и “ Балканополис” пред милијарду гледалаца

Срна
Тркуља и “ Балканополис” пред милијарду гледалаца

БЕОГРАД - Музичар Слободан Тркуља и састав “Балканополис” учествовали су у највећем мултинационалном телевизијском програму “Карневал пута свиле” и “Прољећни фестивал Гала 2021” у Кини који је пратило више од милијарду гледалаца, објављено је данас из Националне платформе “Србија ствара”.

Тркуља са својим саставом “Балканополис” на модеран начин изводи музику инспирисану традицијом Србије, коју на Западу третирају као нови правац у музици звани “Модерна традиција Балкана”, а посебну популарност уживају у Кини.


Због изузетне међународне каријере и успјеха, Тркуља је и креативни амбасадор националне платформе “Србија ствара”, наводи се на сајту “Србија ствара”.

Прољећни фестивал најважнији је традионални фестивал у кинеској култури којим се обиљежава први дан прољећа и Мале Нове године, према кинеском лунеарном календару.

У организацији Одјељења за међународну сарадњу Националног радија, Телевизијске управе и “Схаанки Медиа Цонвергенце”, 3. и 4. фебруара, емитован је маратонски мултинациони медијски програм: “Карневал пута свиле” и “Прољећни фестивал Гала 2021” у сјеверној провинцији Кине, мјесту Схаанаки.

Поред многобројних умјетника из цијелог свијета, у програму је учествовао и “Балканополис”, а програм је емитован чак 27 часова без престанка, у 36 земаља широм свијета, на пет континената.

Емитовало га је више од 600 телевизијских станица, интернет портала и друштвених мрежа, а због свега, како се наводи, овај телевизијски програм је десет пута гледанији од телевизијског преноса америчког Супер бол турнира.

“Тих 4 минута и 56 секунди, колико је трајао снимак нашег наступа пред невероватних милијарду гледалаца у Кини, деловали су као да смо освојили злато за Србију на Олимпијским играма”, рекао је Тркуља, те додао да им недостају концерти.

Национална платформа “Србија ствара” је кровно, међуресорно тијело задужено за међународну промоцију Србије кроз извозни потенцијал из области креативних индустрија, иновација и економије засноване на знању.

Платформа, основана на иницијативу предсједника Владе Србије Ане Брнабић, дјелује као национални бренд који афирмише вриједности савремене Србије – креативност, иновативност, знање и талент.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана