Тривић: Без обзира на све недаће култура увијек живи и опстаје

Срна
Тривић: Без обзира на све недаће култура увијек живи и опстаје

БИЈЕЉИНА - Традиционални хорски фестивал "Мајске музичке свечаности" отворен је вечерас свечаним концертом у Епархијском културном центру у Бијељини.

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић истакла је након отварања да култура увијек пронађе свој пут да се одржи и да живи, без обзира на услове које "диктира" вирус корона.

Тривићева је рекла да хор "Србадија" који организује овај фестивал има дугу традицију наступа на свјетским такмичењима, али исто тако и по Републици Српској и прави велике манифестације.

Она је навела да је онлајн формат фестивала, како ће ове године бити одржане "Мајске музичке свечаности", начин да култура настави да живи и сигурно је да ће удовољити захтјевима публике која жељно ишчекује да се врати у "столице позоришта односно концертне дворане".

Тривићева је, осврћући се и на чињеницу да у Бијељини вечерас почиње и традиционална позоришна манифестација "Дани комедије", рекла да се без обзира на епидемију вируса корона, мора наставити даље и живјети у складу који та епидемија диктира.

"Нама је велико задовољство што су и жДани комедијеж у Бијељини показатељ да култура не посустаје, а установе културе, организације или удружења грађана који их припремају, покушавају да избалансирају програмске садржаје, како директно дозвољеном броју публике у салама, тако и широј јавности кориштењем нових технологија путем интернета", рекла је Тривићева новинарима у Бијељини.

Оснивач и директор хора "Србадија" Десанка Тракиловић рекла је новинарима да је најважније да је фестивал "Мајске музичке свечаности" настављен, јер је овај фестивал посебан вид традиције не само у Бијељини него и у Републици Српској, па и у окружењу.

"Деветнаесте жМајске музичке свечаностиж одвијају се ове године у октобру што јесте необично, али традиција није прекинута. Имали смо срећу да се ове године пријавило 38 ансамбала, хорова, 18 соло пјевача у три категорије, а њихови снимци су документовани и достављени на вријеме", рекла је Тракиловићева.

Она је истакла да, иако није поборник технике и технологије, те таквог начина реализација фестивала, ипак се показало да ће све бити јавно, те да ће хорови имати могућност да прате једни друге.

Тракиловићева је истакла да су своје видео-снимке послали учесници из Пољске, Словеније, Хрватске, Србије и БиХ.

"Број учесника је отприлике исти као и свих претходних година", рекла је она и изразила задовољство да се хорови ипак састају, те да ће сљедеће године бити одржан и 20. јубиларни фестивал.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић рекао је да "Мајске музичке свечаности" због пандемије вируса корона нису могле бити реализоване 12. маја, али да су због традиције организоване вечерас и у наредна два дана.

"Имамо више од 30 различитих хорова из европских земаља што је доказ да наш хор има високу рептацију и у Републици Српској и БиХ али и у Европи", рекао је Мићић новинарима.

Градоначелник је подсјетио да је до сада више од 550 хорова било учесник у претходних 18 година и око 40.000 учесника што говори да хор "Србадија" има високу репутацију и гдје год да је отишао у свијет показао је завидне резултате којим се сви могу поносити.

"Увијек ће имати и моју личну јер их цијеним, волим и поштујем, али и подршку Градске управе јер достојно презентују и град Бијељину и Републику Српску", рекао је Мићић.

У Бијељини се од вечерас до 18. октобра одржава 19. хорски фестивал "Мајске музичке свечаности" на којем ће се ове године такмичити више од 30 ансамбала, у девет такмичарских категорија, као и 20 соло пјевача. На фестивалу ће учествовати ансамбли из Пољске, Словеније, Србије, Хрватске и БиХ, те соло пјевачи из региона.

Извршни организатор Фестивала је СПД "Србадија", које је, својим угледом и бројним међународним наградама, успјело привући реномиране хорове и најугледније диригенте из свијета хорске музике.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана