Trivić: Bez obzira na sve nedaće kultura uvijek živi i opstaje

Srna
Trivić: Bez obzira na sve nedaće kultura uvijek živi i opstaje

BIJELjINA - Tradicionalni horski festival "Majske muzičke svečanosti" otvoren je večeras svečanim koncertom u Eparhijskom kulturnom centru u Bijeljini.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić istakla je nakon otvaranja da kultura uvijek pronađe svoj put da se održi i da živi, bez obzira na uslove koje "diktira" virus korona.

Trivićeva je rekla da hor "Srbadija" koji organizuje ovaj festival ima dugu tradiciju nastupa na svjetskim takmičenjima, ali isto tako i po Republici Srpskoj i pravi velike manifestacije.

Ona je navela da je onlajn format festivala, kako će ove godine biti održane "Majske muzičke svečanosti", način da kultura nastavi da živi i sigurno je da će udovoljiti zahtjevima publike koja željno iščekuje da se vrati u "stolice pozorišta odnosno koncertne dvorane".

Trivićeva je, osvrćući se i na činjenicu da u Bijeljini večeras počinje i tradicionalna pozorišna manifestacija "Dani komedije", rekla da se bez obzira na epidemiju virusa korona, mora nastaviti dalje i živjeti u skladu koji ta epidemija diktira.

"Nama je veliko zadovoljstvo što su i žDani komedijež u Bijeljini pokazatelj da kultura ne posustaje, a ustanove kulture, organizacije ili udruženja građana koji ih pripremaju, pokušavaju da izbalansiraju programske sadržaje, kako direktno dozvoljenom broju publike u salama, tako i široj javnosti korištenjem novih tehnologija putem interneta", rekla je Trivićeva novinarima u Bijeljini.

Osnivač i direktor hora "Srbadija" Desanka Trakilović rekla je novinarima da je najvažnije da je festival "Majske muzičke svečanosti" nastavljen, jer je ovaj festival poseban vid tradicije ne samo u Bijeljini nego i u Republici Srpskoj, pa i u okruženju.

"Devetnaeste žMajske muzičke svečanostiž odvijaju se ove godine u oktobru što jeste neobično, ali tradicija nije prekinuta. Imali smo sreću da se ove godine prijavilo 38 ansambala, horova, 18 solo pjevača u tri kategorije, a njihovi snimci su dokumentovani i dostavljeni na vrijeme", rekla je Trakilovićeva.

Ona je istakla da, iako nije pobornik tehnike i tehnologije, te takvog načina realizacija festivala, ipak se pokazalo da će sve biti javno, te da će horovi imati mogućnost da prate jedni druge.

Trakilovićeva je istakla da su svoje video-snimke poslali učesnici iz Poljske, Slovenije, Hrvatske, Srbije i BiH.

"Broj učesnika je otprilike isti kao i svih prethodnih godina", rekla je ona i izrazila zadovoljstvo da se horovi ipak sastaju, te da će sljedeće godine biti održan i 20. jubilarni festival.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić rekao je da "Majske muzičke svečanosti" zbog pandemije virusa korona nisu mogle biti realizovane 12. maja, ali da su zbog tradicije organizovane večeras i u naredna dva dana.

"Imamo više od 30 različitih horova iz evropskih zemalja što je dokaz da naš hor ima visoku reptaciju i u Republici Srpskoj i BiH ali i u Evropi", rekao je Mićić novinarima.

Gradonačelnik je podsjetio da je do sada više od 550 horova bilo učesnik u prethodnih 18 godina i oko 40.000 učesnika što govori da hor "Srbadija" ima visoku reputaciju i gdje god da je otišao u svijet pokazao je zavidne rezultate kojim se svi mogu ponositi.

"Uvijek će imati i moju ličnu jer ih cijenim, volim i poštujem, ali i podršku Gradske uprave jer dostojno prezentuju i grad Bijeljinu i Republiku Srpsku", rekao je Mićić.

U Bijeljini se od večeras do 18. oktobra održava 19. horski festival "Majske muzičke svečanosti" na kojem će se ove godine takmičiti više od 30 ansambala, u devet takmičarskih kategorija, kao i 20 solo pjevača. Na festivalu će učestvovati ansambli iz Poljske, Slovenije, Srbije, Hrvatske i BiH, te solo pjevači iz regiona.

Izvršni organizator Festivala je SPD "Srbadija", koje je, svojim ugledom i brojnim međunarodnim nagradama, uspjelo privući renomirane horove i najuglednije dirigente iz svijeta horske muzike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana