Трио "Аура" одушевио Бањалучане на "Јесењој сонати": Љепота класике од Лефевра до Димушевског

М. М.
Трио "Аура" одушевио Бањалучане на "Јесењој сонати": Љепота класике од Лефевра до Димушевског

Бањалука – Камерни састав из Сјеверне Македоније, трио "Аура" наступио је вечерас у концертној дворани Банског двора Културног центра, на 3. Интернационалном музичком фестивалу "Јесења соната".

Публика је имала прилику да ужива у разноврсном репертоару - дијелима као што су "Балада" Чарлса Лефевра, "Три минијатуре" (Дјечија игра, Успаванка и Стара фотографија) и "Поље снова" Николе Димушевског из састава "Леб и сол", али и композицији "Годишња доба" (Зима и Јесен) Астора Пјацоле. Осим предвиђеног програма, умјетници су одсвирали и Пјацолину композицију "Oblivion".

- Када наступамо, увијек гледамо да имамо програм ѕа ширу публику, за оне који су професионални музичари, да виде колико вриједи наш трио, али и за оне који су љубитељи класичне музике, тако да сви могу да уживају - навео је флаутиста Страшо Темков.

Заједно с њим, у "Аури" су пијанисткиња Ана Гацева и фаготиста Марјан Милошевски, а како је Тимков рекао, све троје су професори на академији у Скопљу и умјетници који имају успјешне соло каријере.

- Ми се већ дуго дружимо, а слична аура нас је зближила, као и слични карактери. Као трио постојимо више од шест година. Имали смо доста концерта заједно и свирали смо можда на најзначајнијим музичким фестивалима у окружењу. Лијепо нам је на сцени и све док нас држи таква енергија, сигуран сам да ћемо да свирамо заједно - додао је Темков.

С обзиром на то да је, и уз либерализоване мјере превенције вируса корона, број посјетилаца који могу да бораве у Банском двору ограничен на 106, што је далеко мање од капацитета ове установе, Бански двор је омогућио и директан пренос сваког концерта на свом званичном "Јутјуб" каналу.

Трећег фестивалског дана, сутра навече од 20 часова у Банском двору наступиће  квартет саксофона "Папандопуло", док ће у суботу наступити виолиниста Иван Оташевић и пијанисткиња Наталија Младеновић. Фестивал ће у недјељу, у исто вријеме, концертом затворити ансамбл "Ренесанс".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана