Trio "Aura" oduševio Banjalučane na "Jesenjoj sonati": Ljepota klasike od Lefevra do Dimuševskog

M. M.
Trio "Aura" oduševio Banjalučane na "Jesenjoj sonati": Ljepota klasike od Lefevra do Dimuševskog

Banjaluka – Kamerni sastav iz Sjeverne Makedonije, trio "Aura" nastupio je večeras u koncertnoj dvorani Banskog dvora Kulturnog centra, na 3. Internacionalnom muzičkom festivalu "Jesenja sonata".

Publika je imala priliku da uživa u raznovrsnom repertoaru - dijelima kao što su "Balada" Čarlsa Lefevra, "Tri minijature" (Dječija igra, Uspavanka i Stara fotografija) i "Polje snova" Nikole Dimuševskog iz sastava "Leb i sol", ali i kompoziciji "Godišnja doba" (Zima i Jesen) Astora Pjacole. Osim predviđenog programa, umjetnici su odsvirali i Pjacolinu kompoziciju "Oblivion".

- Kada nastupamo, uvijek gledamo da imamo program ѕa širu publiku, za one koji su profesionalni muzičari, da vide koliko vrijedi naš trio, ali i za one koji su ljubitelji klasične muzike, tako da svi mogu da uživaju - naveo je flautista Strašo Temkov.

Zajedno s njim, u "Auri" su pijanistkinja Ana Gaceva i fagotista Marjan Miloševski, a kako je Timkov rekao, sve troje su profesori na akademiji u Skoplju i umjetnici koji imaju uspješne solo karijere.

- Mi se već dugo družimo, a slična aura nas je zbližila, kao i slični karakteri. Kao trio postojimo više od šest godina. Imali smo dosta koncerta zajedno i svirali smo možda na najznačajnijim muzičkim festivalima u okruženju. Lijepo nam je na sceni i sve dok nas drži takva energija, siguran sam da ćemo da sviramo zajedno - dodao je Temkov.

S obzirom na to da je, i uz liberalizovane mjere prevencije virusa korona, broj posjetilaca koji mogu da borave u Banskom dvoru ograničen na 106, što je daleko manje od kapaciteta ove ustanove, Banski dvor je omogućio i direktan prenos svakog koncerta na svom zvaničnom "Jutjub" kanalu.

Trećeg festivalskog dana, sutra naveče od 20 časova u Banskom dvoru nastupiće  kvartet saksofona "Papandopulo", dok će u subotu nastupiti violinista Ivan Otašević i pijanistkinja Natalija Mladenović. Festival će u nedjelju, u isto vrijeme, koncertom zatvoriti ansambl "Renesans".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana