Тракиловић: Јубиларни фестивал окупио више од 50 хорова

Срна
Тракиловић: Јубиларни фестивал окупио више од 50 хорова

БИЈЕЉИНА - Десанка Тракиловић, умјетнички директор и оснивач Хорског фестивала “Мајске музичке свечаности”, који се ове године одржава у Бијељини 20. пут заредом, изјавила је да се на фестивал пријавило 50 хорова, упркос пандемији вируса корона.

Тракиловићева је подсјетила да је у протеклих 20 година, захваљујући овом фестивалу, у Бијељини боравило на хиљаде хорова и захвалила свима који су се и ове године пријавили да учествују у онлајн формату.

“Овај начин није нимало лакши, напротив тешко је радити у оваквим условима, али важно је да радимо и до сада сам прегледала све пристигле радове”, рекла је Тракиловићева на конференцији за новинаре.

Она је истакла да Фестивал завређује пажњу, не само у Бијељини и Републици Српској, него и у биографијама свих учесника из Србије, Хрватске, Украјине и других земаља који се данас диче да су учествовали и награђивани на овом фестивалу.

Тракиловићева је рекла да жири, осим ње, чине Драгана Цицовић, Игор Сарајлић и Јелена Тракиловић, те да резултати још неће бити саопштени, јер то пропозиције не дозвољавају.

Она је захвалила Влади Републике Српске, граду Бијељина и црквеној општини, јер се овај фестивал сваке године везује за велики празник Светог Василија Острошког.

Члан жирија из Србије Игор Сарајлић рекао је да је веома важан континуитет и да се такмичење наставља упркос пандемији.

“То је допринијело рекордном броју од 50 хорова у различитим категоријама - мјешовити, женски и камерни, а велики је број и соло пјевача, око 36”, навео је Сарајлић, истичући да је велики успјех да у Бијељину и даље долазе, не само хорови из окружења, него и из Украјине, Пољске и других земаља.

Диригент Хора “Србадија” и члан жирија Јелена Тракиловић рекла је да је “Србадија” препоносна овим великим фестивалом који траје већ 20 година.

“Постао је овдје и у региону један од најцјењенијих што се тиче хорске музике”, рекла је она, изражавајући задовољство што се велики број колега одазвао фестивалу на коме ће се такмичити у 10 различитих категорија у онлајн формату.

Драгана Цицовић, продекан на Факултету у Косовској Митровици, члан жирија и учесник фестивала већ низ година, рекла је да је 20 година ове манифестације велики јубилеј.

“И прошле и ове године фестивал се одржава у онлајн формату са импозантним пјевањем. Факултет на коме ја радим имао је част да неколико година учествује на овом фестивалу и освоји награде, те носи са поносом сјећање на Бијељину”, рекла је Цицовићева.

У Бијељини је јуче почео 20. Хорски фестивал “Мајске музичке свечаности” у организацији Српског пјевачког друштва “Србадија”.

Због пандемије вируса корона фестивал се другу годину одржава онлајн, а учествују ансамбли и соло пјевачи из Украјине, Пољске, Словеније, Сјеверне Македоније, Бугарске, Србије, Црне Горе, Хрватске и БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана