Trakilović: Jubilarni festival okupio više od 50 horova

Srna
Trakilović: Jubilarni festival okupio više od 50 horova

BIJELjINA - Desanka Trakilović, umjetnički direktor i osnivač Horskog festivala “Majske muzičke svečanosti”, koji se ove godine održava u Bijeljini 20. put zaredom, izjavila je da se na festival prijavilo 50 horova, uprkos pandemiji virusa korona.

Trakilovićeva je podsjetila da je u proteklih 20 godina, zahvaljujući ovom festivalu, u Bijeljini boravilo na hiljade horova i zahvalila svima koji su se i ove godine prijavili da učestvuju u onlajn formatu.

“Ovaj način nije nimalo lakši, naprotiv teško je raditi u ovakvim uslovima, ali važno je da radimo i do sada sam pregledala sve pristigle radove”, rekla je Trakilovićeva na konferenciji za novinare.

Ona je istakla da Festival zavređuje pažnju, ne samo u Bijeljini i Republici Srpskoj, nego i u biografijama svih učesnika iz Srbije, Hrvatske, Ukrajine i drugih zemalja koji se danas diče da su učestvovali i nagrađivani na ovom festivalu.

Trakilovićeva je rekla da žiri, osim nje, čine Dragana Cicović, Igor Sarajlić i Jelena Trakilović, te da rezultati još neće biti saopšteni, jer to propozicije ne dozvoljavaju.

Ona je zahvalila Vladi Republike Srpske, gradu Bijeljina i crkvenoj opštini, jer se ovaj festival svake godine vezuje za veliki praznik Svetog Vasilija Ostroškog.

Član žirija iz Srbije Igor Sarajlić rekao je da je veoma važan kontinuitet i da se takmičenje nastavlja uprkos pandemiji.

“To je doprinijelo rekordnom broju od 50 horova u različitim kategorijama - mješoviti, ženski i kamerni, a veliki je broj i solo pjevača, oko 36”, naveo je Sarajlić, ističući da je veliki uspjeh da u Bijeljinu i dalje dolaze, ne samo horovi iz okruženja, nego i iz Ukrajine, Poljske i drugih zemalja.

Dirigent Hora “Srbadija” i član žirija Jelena Trakilović rekla je da je “Srbadija” preponosna ovim velikim festivalom koji traje već 20 godina.

“Postao je ovdje i u regionu jedan od najcjenjenijih što se tiče horske muzike”, rekla je ona, izražavajući zadovoljstvo što se veliki broj kolega odazvao festivalu na kome će se takmičiti u 10 različitih kategorija u onlajn formatu.

Dragana Cicović, prodekan na Fakultetu u Kosovskoj Mitrovici, član žirija i učesnik festivala već niz godina, rekla je da je 20 godina ove manifestacije veliki jubilej.

“I prošle i ove godine festival se održava u onlajn formatu sa impozantnim pjevanjem. Fakultet na kome ja radim imao je čast da nekoliko godina učestvuje na ovom festivalu i osvoji nagrade, te nosi sa ponosom sjećanje na Bijeljinu”, rekla je Cicovićeva.

U Bijeljini je juče počeo 20. Horski festival “Majske muzičke svečanosti” u organizaciji Srpskog pjevačkog društva “Srbadija”.

Zbog pandemije virusa korona festival se drugu godinu održava onlajn, a učestvuju ansambli i solo pjevači iz Ukrajine, Poljske, Slovenije, Sjeverne Makedonije, Bugarske, Srbije, Crne Gore, Hrvatske i BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana