Томи Емануел: Увијек сам срећан у Београду

Танјуг
Томи Емануел: Увијек сам срећан у Београду

БЕОГРАД - Славни аустралијски гитариста Томи Емануел отвориће вечерас 19. издање музичког фестивала “Beer fest” на Ушћу, а специјално је истакао да је увијек пресрећан када долази у Београд и Србију, али и да ће концерти уживо преживјети све дигиталне револуције јер представљају најбоље у музичкој индустрији.

“Осjећам прави благослов што сам код вас тако топло примљен и сигуран сам да је то зато што увијек дајем свој максимум. А публика то умије да осjети, свуда у свијету, посебно у Србији”, рекао је Емануел који ће вечерас у 20.30 на Ушћу наступити по шести пут у Београду.

Он је изјавио да је веома важно данас давати све од себе у каријери, те да је свеједно да ли то ради један играч тениса или музичар - гитариста, увек је неопходно пружити оно најбоље.

“Увијек сам желео да се повежем са људима, својом публиком, да остварим лијеп однос, да изградим повјерење, и у тој комуникацији са њима, они пожеле да се ја вратим, и они ће се враћати да ме гледају. Концерт је за мене нека врста породичног окупљања”, оцјенио је један од најбољих гитариста свијета.

На својим концертима, Томи Емануел није посвећен само музицирању, што је доказао на својим вечерима увијек у распродатом Сава центру, на самосталним наступима и у оквиру Guitar Art festa.

Он је истовремено и приповjедач, веома шармантан, духовит, занимљив у својим причама публици, чак некада дjелује и као стенд ап комичар, колико уме бити забаван.

“Једноставно волим да се забављам на својим наступима, јер овде или било гдjе долазим да бих се добро забавио. И знам да ако ја уживам, у музици или причи, знам да ће и публици бити подједнако лијепо. Нисам сигуран да ли ће и вечерас бити тако, јер "Beer fest" је велики фестивал на отвореном, са јако пуно публике. Свакако ћу се трудити да комуницирам са публиком, то ми је у природи, али већ осећам да ће бити доста влаге у ваздуху, а то је на неки начин непријатељ акустичној гитари”, сматра Емануел и додаје да је у каријери свирао на многим местима где су му након две песме - жице на гитари већ биле готове, управо због ваздуха.

“Даћу све од себе да забавим публику вечерас, и надам се да ћу имати среће са жицама”, поентирао је ову тему велики композитор и гитариста.

Свјетски музичар се вратио са гостовања на 16. издању фестивала "Summer Guitar Art fest” у Црној Гори, где је одржао 16. августа самосталан концерт у Херцег Новом, на коме је наступао и његов колега и сарадник, македонски музичар - гитариста и композитор Влатко Стефановски.

“Било је заиста изузетно, на обали мора, диван је град Херцег Нови, немам ријечи. Било је сјајно видјети поново Влатка, наступали смо исте вечери, он је послије мене имао концерт. За мене то је био врхунац моје актуелне турнеје. Звук гитаре је био невјероватан, мој осећај током свирања је био посебан, публика је била врхунска. На крају концерта у Херцег Новом прије двије вечери само сам помислио - Ово је разлог зашто се бавим музиком, тај осећај је непроцењив и драгоцен”, подвукао је Емануел, који је синоћ такође наступио у Рашкој, тако да има мини турнеју од три концерта у нашем региону и Србији.

Подсjетимо, Томи Емануел је наступао са Стокелом Розенбергом и Влатком Стефановским на 13. Гитар Арт фестивалу у Београду у гитарском трију „Краљеви жица” (King of Strings), када су распродали концерт у Сава центру, да би га поновили на велику радост публике у тадашњем Дому синдиката.

Њихова атрактивна сарадња довела је и до снимања албума “First Step” (2012).

“Једног дана, надам се да ћемо обновити “King of Strings” са двојицом драгих колега. Најтежи део те сарадње био је пронаћи адекватан материјал и некако га саставити и помирити сензибилитете све тројице. Опет, проблем је био и тај што смо сва тројица били веома заузети са својим турнејама. Онда смо морали да се чекамо да дођемо са турнеја, затим имамо пробе за наше концерте, а касније опет је неко од нас ишао на даљи ток турнеје. Тако да је најбољи пројекат онај када ми из дубине свог срца знамо да је он прави за нас. Да постанемо опет “King of Strings” на свега три месеца, био би то сјајан шоу. Тада би све време ти концерти расли и развијали се, пружили би нам велику снагу”, оценио је гитариста из Аустралије.

Како га вечерас чека наступ којим отвара “Beer fest” пред 100 000 људи, Емануел каже да наступе гледа некад пођеднако да ли су то његови соло концерти или део фестивала где није једини извођач на бини.

“За мене је најбоље када наступам у затвореном, дакле у концертној дворани. Тада знам да су људи дошли да ме слушају веома посвећено, затворе очи, и препусте се музици. Фестивали су увек нека врста еуфорије, вике, али и то је у реду, јер ја и волим рокенрол. Тако да вечерас на “Beer fest-у”, за који знам да вам траје скоро 20 година и да окупља велики број публике, ту се музичари више труде да приодобију публику. Лично се комотније осећам у дворани, тада свакако боље свирам”, рекао је Емануел.

Вилијам Томас Томи Емануел је веома цијењени музичар, са више од 20 студијских, ливе или компилацијских албума, препознатљив по свом стилу свирања прстима, перкусији и веома енергичним наступима.

Награђиван је признањима магазина “Roling Stoun” за најбољег гитаристу (1990), као и наградом часописа "Gitar Plejer magazin" за најбољег акустичног гитаристу.

Каријера му траје већ 63 године и не намјерава да се заустави, односно, како је рекао, осјећа се као да је тек на самом почетку.

“И даље истим жаром уживам да свирам, стварам музику. Да ми се то не ради више, остао бих да сједим код куће. Нисам у овој причи да бих јурио само новац, већ зато што вјерујем у музику као умјетност. Гитара јесте мој живот, свакако да је најпопуларнији инструмент на свијету, али није само гитара оно што спаја људе, већ - музика. То је магични састојак који нас све окупља широм сијвета”, сматра умјетник.

Томи Емануел почео је да свира гитару са свега четири године, по слуху и без формалног музичког образовања. Свој јединствени стил назвао је једноставно - “стил свирања прстима” (енгл. фингер стyле).

Чет Еткинс, легенда гитаре, био је један од његових првих и највећих узора и инспирисао га је да почне да свира и они су сарађивали 1996. године на албуму „The Day Finger Pickers Took Over The World” који је номинован за “Греми” награду.

Емануел је поред многих награда и признања добио и престижну титулу “Certified Guitar Player” коју осим њега носе још само два човека у свету - Џери Рид и Џон Ноулс.

Томи је сарађивао и са великанима светске музике - Ерик Клептон, Стиви Вондер, као и - Џорџ Мартин, Лес Пол, Хенк Марвин, Џим Николс, и са симфонијским оркестрима Аустралије, Немачке и Америке.

У доба пандемије корона вируса од 2020. године, музика и уопште култура су били дуже време на паузи, и тада је у великој мери дигитална револуција кренула да доминира - онлине концерти су почели да се емитују, то је био једини начин да се остане у контакту са својом публиком, а такође су и дигитална издања на многим платформама постала у потпуности наша стварност.

“Ипак сматрам да је уживо концерт апсолутно нешто најбоље у музичкој индустрији. Ништа никада не може заменити праве концерте, и тако ће заувек бити. Али, ето, током Ковида 19, и ја сам морао да се прилагодим новим условима, посебно када нам се задесио “lockdown”. Могли смо да изађемо у супермаркет и морали смо одмах да се вратимо кући. На крају сам уживо цијелом свијету свирао концерт и то преко свог мобилног телефона. Тако да сам емитовао себе путем Фацебоок и Инстаграм видео преноса уживо, у једном кадру. На тај начин сам искористио и своје вјештине комуникације да се обраћам својим фановима широм свијета, нисмо имали другог избора”, закључио је за Томи Емануел.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана