"Тамара Обровац Транхистриа квартет": Џез спојен са звуцима Истре и Медитерана

Миланка Митрић
"Тамара Обровац Транхистриа квартет": Џез спојен са звуцима Истре и Медитерана

БАЊАЛУКА – Након успјешно реализованог трећег издања Интернационалног музичког фестивала "Јесења соната", Бански двор Културни центар за неколико дана биће и средиште трећег издања "Интиме јазз феста", који ће бити одржан од 23. до 26. новембра.

Фестивал је замишљен као камерни фестивал џез музике, гдје ће посебан фокус бити усмјерен на мање саставе и врхунске џез солисте, а публика ће моћи да ужива у извођењима врхунских џез умјетника.

- Потпуно свјесни цјелокупне и веома сложене ситуације у вези са пандемијом вируса корона, а Бански двор настоји, да уз максимално поштивање свих прописаних мјера и препорука, одржи континуитет и истраје у својој мисији организовања квалитетних културних програма и у овим несвакидашњим околностима тзв. "нове нормалности". У свему овоме што нас је снашло, чини нам се да нам је култура данас можда потребнија више него икад, а у прилог томе најбоље свједочи  велико интересовање публике и изузетна посјећеност свих програма у организацији Банског двора - казао је директор ове установе Младен Матовић.

Концерт састава "Тамара Обровац Транхистриа квартет" отвориће овогодишњу смотру 23. новембра, у концертној дворани од 20 часова, а како су из ове установе нагласили у питању је састав који ће љубитеље ове музике провести кроз јединствено музичко путовање Медитераном и Истром. Овај квартет чине музичари из Словеније и Хрватске, а то су Тамара Обровац (вокал), Урош Раковец (акустична гитара), Жига Голуб (контрабас) и Круно Левачић (бубњеви).

- Интерпретирајући Тамарину уникатну музику, ови изванредни музичари вјешто и природно спајају савремени џез изражај са елементима истарске и медитеранске музике, постижући невјероватну лакоћу изражаја својствену само највећим умјетницима. Управо је та слобода музичког изражавања и импровизације, којом ови сјајни музичари обликују Тамарину уникатну музику, најважније обиљежје њихових извођења. Овај врхунских састав познат је по невјероватној алхемији те готово телепатском разумијевању међу музичарима, њихови су наступи прожети спонтаношћу, инвентивним импровизацијама, слободом, хумором и снажном комуникативношћу – наводе из Банског двора о поменутом квартету.

Другог дана фестивала публика у Банском двору имаће прилику да ужива у музици састава "Пер Бас Викинг", којег чине Пер Матисен (контрабас и електрични бас), Данијел Булаткин (клавијатуре) и Утси Цимринг (бубњеви). 

Трећег дана фестивала у Банском двору наступиће "БЛ Јазз воицес", а публици ће се представити џез састав "Комбајн квартет", које ће пратити солисти, међу којима су Марија Шестић, Маја Манојловић, Даниела Ерцег, Вања Мишић,  Ања Милутиновић и Немања Лакић.
Бети Ђорђевић и пријатељи затвориће овогодишњи фестивал 26. новембра, а заједно са овом музичком дивом у Бањалуци ће наступити и Макс Кочетов (саксофон), Бранко Марковић (контрабас), Милован Пауновић (клавир) и Душан Иванишевић (перкусије).
Сви наступи биће одржани у концертној дворани од 20 часова, а улазнице за фестивал у продаји су од данас, по цијени од 10 КМ за свако фестивалско вече. Улазнице је могуће купити на билетарници Банског двора, сваког дана осим недјеље од 12 до 18 часова.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана