"Tamara Obrovac Tranhistria kvartet": Džez spojen sa zvucima Istre i Mediterana

Milanka Mitrić
"Tamara Obrovac Tranhistria kvartet": Džez spojen sa zvucima Istre i Mediterana

BANjALUKA – Nakon uspješno realizovanog trećeg izdanja Internacionalnog muzičkog festivala "Jesenja sonata", Banski dvor Kulturni centar za nekoliko dana biće i središte trećeg izdanja "Intime jazz festa", koji će biti održan od 23. do 26. novembra.

Festival je zamišljen kao kamerni festival džez muzike, gdje će poseban fokus biti usmjeren na manje sastave i vrhunske džez soliste, a publika će moći da uživa u izvođenjima vrhunskih džez umjetnika.

- Potpuno svjesni cjelokupne i veoma složene situacije u vezi sa pandemijom virusa korona, a Banski dvor nastoji, da uz maksimalno poštivanje svih propisanih mjera i preporuka, održi kontinuitet i istraje u svojoj misiji organizovanja kvalitetnih kulturnih programa i u ovim nesvakidašnjim okolnostima tzv. "nove normalnosti". U svemu ovome što nas je snašlo, čini nam se da nam je kultura danas možda potrebnija više nego ikad, a u prilog tome najbolje svjedoči  veliko interesovanje publike i izuzetna posjećenost svih programa u organizaciji Banskog dvora - kazao je direktor ove ustanove Mladen Matović.

Koncert sastava "Tamara Obrovac Tranhistria kvartet" otvoriće ovogodišnju smotru 23. novembra, u koncertnoj dvorani od 20 časova, a kako su iz ove ustanove naglasili u pitanju je sastav koji će ljubitelje ove muzike provesti kroz jedinstveno muzičko putovanje Mediteranom i Istrom. Ovaj kvartet čine muzičari iz Slovenije i Hrvatske, a to su Tamara Obrovac (vokal), Uroš Rakovec (akustična gitara), Žiga Golub (kontrabas) i Kruno Levačić (bubnjevi).

- Interpretirajući Tamarinu unikatnu muziku, ovi izvanredni muzičari vješto i prirodno spajaju savremeni džez izražaj sa elementima istarske i mediteranske muzike, postižući nevjerovatnu lakoću izražaja svojstvenu samo najvećim umjetnicima. Upravo je ta sloboda muzičkog izražavanja i improvizacije, kojom ovi sjajni muzičari oblikuju Tamarinu unikatnu muziku, najvažnije obilježje njihovih izvođenja. Ovaj vrhunskih sastav poznat je po nevjerovatnoj alhemiji te gotovo telepatskom razumijevanju među muzičarima, njihovi su nastupi prožeti spontanošću, inventivnim improvizacijama, slobodom, humorom i snažnom komunikativnošću – navode iz Banskog dvora o pomenutom kvartetu.

Drugog dana festivala publika u Banskom dvoru imaće priliku da uživa u muzici sastava "Per Bas Viking", kojeg čine Per Matisen (kontrabas i električni bas), Danijel Bulatkin (klavijature) i Utsi Cimring (bubnjevi). 

Trećeg dana festivala u Banskom dvoru nastupiće "BL Jazz voices", a publici će se predstaviti džez sastav "Kombajn kvartet", koje će pratiti solisti, među kojima su Marija Šestić, Maja Manojlović, Daniela Erceg, Vanja Mišić,  Anja Milutinović i Nemanja Lakić.
Beti Đorđević i prijatelji zatvoriće ovogodišnji festival 26. novembra, a zajedno sa ovom muzičkom divom u Banjaluci će nastupiti i Maks Kočetov (saksofon), Branko Marković (kontrabas), Milovan Paunović (klavir) i Dušan Ivanišević (perkusije).
Svi nastupi biće održani u koncertnoj dvorani od 20 časova, a ulaznice za festival u prodaji su od danas, po cijeni od 10 KM za svako festivalsko veče. Ulaznice je moguće kupiti na biletarnici Banskog dvora, svakog dana osim nedjelje od 12 do 18 časova.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana