Свјетска смотра тамбурашке музике од четвртка до недјеље у центру Новог Сада

Анадолија
Свјетска смотра тамбурашке музике од четвртка до недјеље у центру Новог Сада

НОВИ САД - Овогодишњи, јубиларни 25. пут по реду, Тамбурица фест одржаће се од 18. до 21. августа у центру Новог Сада на Тргу слободе. У богатом четверодневном програму ће се ове године, поред такмичења међународних тамбурашких састава, одржати први пут у свијету "Тамбурашка Мондовизија" са учесницима из 15 држава, али и пројекција дугометражног документарног филма о Тамбурица Фесту "Зауставите Дунав и сказаљке старе", најављено је на данашњој конференцији у Туристичкој организацији Новог Сада.

Програм овогодишњег Тамбурица феста почиње у четвртак у 18 сати "Тамбурашком променадом", након чега од 20.30 сати слиједи свјетска премијера документарног филма "Зауставите Дунав и сказаљке старе" турског редитеља Салија Салинија.

Салини је истакао да је његово остварење "више од филма" јер у аманет будућим генерацијама оставља богатство традиције, приче о тамбури.

Кад утихне тамбура на филмском платну, поново ће се зачути тамбура, овај пут из локала у центру Новог Сада и околини, где ће наступити тамбурашки ансамбли који ће са својим репертоаром упознати посјетиоце.

У петак почиње такмичарски дио кроз "Тамбурашку мондовизију", такмичење вокалних солиста из 15 држава, а завршава се концертом Великог тамбурашког оркестра РТВ Војводине са гостима солистима. Субота је резервисана за међународно такмичење тамбурашких састава који ће закључити концерт симфонијског оркестра "Јохан Штраус" из Линца, док је за недјељу, посљедњи дан овогодишњег фестивала, предвиђен концерт "Тамбурашке филхармоније" са више од 200 извођача на сцени.

Данило Нинковић, музички уредник фестивала, потврдио је да су спектакуларним догађајима, који ће бити предочени гостима овогодишњег Тамбурица феста, претходиле опсежне припреме.

"Први пут на свијету ће се ’Тамбурашка филхармонија’ са учесницима из 11 земаља представити у Новом Саду и то програмом намењеном најширем аудиторијуму", рекао је Нинковић.

На крају конференције директор Тамбурица феста др Јован Пејчић и директор Туристичке организације Новог Сада Бранислав Кнежевић потписали су уговор о сарадњи.

"Двије институције су на заједничком послу промоције културно-историјских вриједности нашег града који гостима има много тога да понуди", казао је Пејчић.

Држава пријатељ овогодишњег Тамбурица феста је Аустрија, а прошлогодишњу манифестацију подржала је Република Турске. Сви програми овогодишњег фестивала су бесплатни.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана