Svjetska smotra tamburaške muzike od četvrtka do nedjelje u centru Novog Sada

Anadolija
Svjetska smotra tamburaške muzike od četvrtka do nedjelje u centru Novog Sada

NOVI SAD - Ovogodišnji, jubilarni 25. put po redu, Tamburica fest održaće se od 18. do 21. avgusta u centru Novog Sada na Trgu slobode. U bogatom četverodnevnom programu će se ove godine, pored takmičenja međunarodnih tamburaških sastava, održati prvi put u svijetu "Tamburaška Mondovizija" sa učesnicima iz 15 država, ali i projekcija dugometražnog dokumentarnog filma o Tamburica Festu "Zaustavite Dunav i skazaljke stare", najavljeno je na današnjoj konferenciji u Turističkoj organizaciji Novog Sada.

Program ovogodišnjeg Tamburica festa počinje u četvrtak u 18 sati "Tamburaškom promenadom", nakon čega od 20.30 sati slijedi svjetska premijera dokumentarnog filma "Zaustavite Dunav i skazaljke stare" turskog reditelja Salija Salinija.

Salini je istakao da je njegovo ostvarenje "više od filma" jer u amanet budućim generacijama ostavlja bogatstvo tradicije, priče o tamburi.

Kad utihne tambura na filmskom platnu, ponovo će se začuti tambura, ovaj put iz lokala u centru Novog Sada i okolini, gde će nastupiti tamburaški ansambli koji će sa svojim repertoarom upoznati posjetioce.

U petak počinje takmičarski dio kroz "Tamburašku mondoviziju", takmičenje vokalnih solista iz 15 država, a završava se koncertom Velikog tamburaškog orkestra RTV Vojvodine sa gostima solistima. Subota je rezervisana za međunarodno takmičenje tamburaških sastava koji će zaključiti koncert simfonijskog orkestra "Johan Štraus" iz Linca, dok je za nedjelju, posljednji dan ovogodišnjeg festivala, predviđen koncert "Tamburaške filharmonije" sa više od 200 izvođača na sceni.

Danilo Ninković, muzički urednik festivala, potvrdio je da su spektakularnim događajima, koji će biti predočeni gostima ovogodišnjeg Tamburica festa, prethodile opsežne pripreme.

"Prvi put na svijetu će se ’Tamburaška filharmonija’ sa učesnicima iz 11 zemalja predstaviti u Novom Sadu i to programom namenjenom najširem auditorijumu", rekao je Ninković.

Na kraju konferencije direktor Tamburica festa dr Jovan Pejčić i direktor Turističke organizacije Novog Sada Branislav Knežević potpisali su ugovor o saradnji.

"Dvije institucije su na zajedničkom poslu promocije kulturno-istorijskih vrijednosti našeg grada koji gostima ima mnogo toga da ponudi", kazao je Pejčić.

Država prijatelj ovogodišnjeg Tamburica festa je Austrija, a prošlogodišnju manifestaciju podržala je Republika Turske. Svi programi ovogodišnjeg festivala su besplatni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana