Стиже филм о славном бенду “Симпл мајндс”: Пут шкотских панкера до свјетских рок звијезда

Бранислав Предојевић
Стиже филм о славном бенду “Симпл мајндс”: Пут шкотских панкера до свјетских рок звијезда

БАЊАЛУКА - Документарац “Све је могуће”, филм о каријери славног шкотског бенда “Симпл мајндс”, на радост обожавалаца, премијерно ће бити приказан у петак, 22. децембра, на стриминг сервису “Парамаунт плус”.

У режији и продукцији Џоша Кровлија, филм документује путовање од изолованих почетака бенда у касним седамдесетим у Глазгову, запаљеном панк експлозијом, њихових немирних и плодних раних година на независној сцени до њиховог стратосферског успона средином осамдесетих, након петог албума “New Gold Dream”.

Централни дио филма биљежи пробој у Америци путем МТВ-а, утицаја “Лајв ејда” и међународног успјеха хит сингла “Don't You (Forget About Me)”. Такође, детаљно истражује изазовне касније године бенда, различите врсте проблема, те тријумфално поновно рођење бенда у протеклој деценији, због чега су још једном хваљени као један од најважнијих бендова своје генерације, стварајући албуме позитивно прихваћене од стране критике и изводећи изванредне наступе уживо пред све бројнијом публиком из године у годину.

У скоро два сата трајања филм садржи искрене интервјуе са члановима бенда, укључујући осниваче бенда, пјевача Џима Кера и гитаристу Чарлија Барчила, који објашњавају назив филма ријечима из сопствених снова када су били клинци из радничких породица инфицирани музиком.

- Усудили смо се да сањамо велике снове, а онда смо нашли вољу да их остваримо. Вјерујемо да свако може да иде даље од својих снова и да је све могуће ако сте одлучни да наставите покушавати - рекао је Кер.

У материјал филма укључене су бројне колеге музичари попут Бобија Гилеспија из бенда “Прајмал скрим”, Дејва Гана из “Дипеш мода”, Шарлин Спитери из састава “Тексас”, организатора “Лајв ејда” Боба Гедолфа и бројних других музичара.

Додатни доприноси долазе од стране писца Ирвина Велша, звијезде филма “Breakfast Club” глумице Моли Рингволд и продуцента Џона Лекија, Питера Велша, Тревора Хорна и Џимија Ловина. Суштина филма је музиком инспирисана прича о људским интересима, прожета друштвеном историјом, политиком и активизмом, а документарац садржи до сада невиђене породичне и архивске снимке бенда.

Осим филма, састав је најавио и своју највећу турнеју од 1985. године на којој би бенд током сљедеће године требало да свира пред више од милион људи. Посљедњи студијски албум “Direction Of the Heart” снимили су 2022. године.

Биографија

Састав “Симпл мајндс” основан је у Глазгову 1977. године и током претходне четири деценије постао је најуспјешнији шкотски бенд. Објавили су низ хит синглова, укључујући: “Don't You (Forget About Me)”, “Belfast Child”, “Someone Somewhere in Summertime”, “Waterfront”, “Alive and Kicking” и продали су више од 60 милиона албума уз хиљаде одсвираних концерата широм планете.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана