Stiže film o slavnom bendu “Simpl majnds”: Put škotskih pankera do svjetskih rok zvijezda

Branislav Predojević
Stiže film o slavnom bendu “Simpl majnds”: Put škotskih pankera do svjetskih rok zvijezda

BANjALUKA - Dokumentarac “Sve je moguće”, film o karijeri slavnog škotskog benda “Simpl majnds”, na radost obožavalaca, premijerno će biti prikazan u petak, 22. decembra, na striming servisu “Paramaunt plus”.

U režiji i produkciji Džoša Krovlija, film dokumentuje putovanje od izolovanih početaka benda u kasnim sedamdesetim u Glazgovu, zapaljenom pank eksplozijom, njihovih nemirnih i plodnih ranih godina na nezavisnoj sceni do njihovog stratosferskog uspona sredinom osamdesetih, nakon petog albuma “New Gold Dream”.

Centralni dio filma bilježi proboj u Americi putem MTV-a, uticaja “Lajv ejda” i međunarodnog uspjeha hit singla “Don't You (Forget About Me)”. Takođe, detaljno istražuje izazovne kasnije godine benda, različite vrste problema, te trijumfalno ponovno rođenje benda u protekloj deceniji, zbog čega su još jednom hvaljeni kao jedan od najvažnijih bendova svoje generacije, stvarajući albume pozitivno prihvaćene od strane kritike i izvodeći izvanredne nastupe uživo pred sve brojnijom publikom iz godine u godinu.

U skoro dva sata trajanja film sadrži iskrene intervjue sa članovima benda, uključujući osnivače benda, pjevača Džima Kera i gitaristu Čarlija Barčila, koji objašnjavaju naziv filma riječima iz sopstvenih snova kada su bili klinci iz radničkih porodica inficirani muzikom.

- Usudili smo se da sanjamo velike snove, a onda smo našli volju da ih ostvarimo. Vjerujemo da svako može da ide dalje od svojih snova i da je sve moguće ako ste odlučni da nastavite pokušavati - rekao je Ker.

U materijal filma uključene su brojne kolege muzičari poput Bobija Gilespija iz benda “Prajmal skrim”, Dejva Gana iz “Dipeš moda”, Šarlin Spiteri iz sastava “Teksas”, organizatora “Lajv ejda” Boba Gedolfa i brojnih drugih muzičara.

Dodatni doprinosi dolaze od strane pisca Irvina Velša, zvijezde filma “Breakfast Club” glumice Moli Ringvold i producenta Džona Lekija, Pitera Velša, Trevora Horna i Džimija Lovina. Suština filma je muzikom inspirisana priča o ljudskim interesima, prožeta društvenom istorijom, politikom i aktivizmom, a dokumentarac sadrži do sada neviđene porodične i arhivske snimke benda.

Osim filma, sastav je najavio i svoju najveću turneju od 1985. godine na kojoj bi bend tokom sljedeće godine trebalo da svira pred više od milion ljudi. Posljednji studijski album “Direction Of the Heart” snimili su 2022. godine.

Biografija

Sastav “Simpl majnds” osnovan je u Glazgovu 1977. godine i tokom prethodne četiri decenije postao je najuspješniji škotski bend. Objavili su niz hit singlova, uključujući: “Don't You (Forget About Me)”, “Belfast Child”, “Someone Somewhere in Summertime”, “Waterfront”, “Alive and Kicking” i prodali su više od 60 miliona albuma uz hiljade odsviranih koncerata širom planete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana