Српско пјевачко друштво “Вила” из Приједора деценијама у служби православља и хорског пјевања

Снежана Тасић
Српско пјевачко друштво “Вила” из Приједора деценијама у служби православља и хорског пјевања

Ако је судити по томе како им је почела, за чланове Српског пјевачког друштва “Вила” из Приједора 2020. година је обећавајућа.

Чланови овог хора су наступили на јубиларном, десетом Божићном концерту у организацији СКПД “Просвјета” у Сарајеву.

Диригент Аљоша Новаковић је тим поводом изјавио да им је то била велика част.

- Позив да отворимо овај концерт нам је била велика част с обзиром на то да је посвећен прослави Божића, с обзиром на јубилеј и с обзиром на реноме хорова који су наступали претходних година - рекао је Новаковић.

Он је додао да је то била прилика и да се поново сретну са члановима Камерног мјешовитог хора “Лола” из Сарајева којим диригује Јосип Катавић, а који је једне године био учесник Међународног фестивала хорова “Златна вила”.

- Имамо велике планове, очекујемо значајне помаке када је у питању реализација идеје о оснивању градског хора, као и концертне дворане - рекао је Новаковић.

Он је потврдио да би град Приједор у овој години требало да добије јавни градски хор, а за његово оснивање и почетак рада у буџету града за 2020. годину планирано је 50.000 КМ.

- Оснивање јавног градског хора потребно је зато што Приједор улази у 19. годину Међународног фестивала хорова “Златна вила”, а нема репрезентативан хор дорастао таквом фестивалу и чији би чланови могли бити добри домаћини учесницима фестивала, а диригенти добри саговорници и жирију фестивала и колегама из гостујућих хорова - тврди Новаковић.

У Приједору су значајне ликовне манифестације попут колоније и бијенала дате Музеју Козаре, Књижевни сусрети на Козари Народној библиотеци “Ћирило и Методије”, фестивал театра Позоришту Приједор и још је једино остао фестивал хорова који нема коме да буде да­т.

- Тај недостатак биће отклоњен управо оснивањем хора који ће бити референтан за све у вези са хорским пјевањем - објаснио је Новаковић који је и селектор овогодишње “Златне виле”.

Он је навео да ће осим њега, који 20 година води хор “Вила” који се осуо са некадашњих 50 на петнаестак чланова, махом усљед одласка свршених средњошколаца на студије, у новом хору као диригент бити ангажован и професор Горан Вулета који води хор средњошколаца Музичке школе “Саво Балабан” Приједор и хор “Уна” у Новом Граду, а да ће за вокалне технике бити задужена професорица соло пјевања Анета Макањић.

- Чланство ћемо регрутовати из постојећих хорова, као и јавним позивима на аудиције. Биће рађена два програма - савремена и духовна музика. Пробе бисмо имали у новој, вишенамјенској сали код ватрогасног друштва све док град не добије концертну салу - појаснио је Новаковић.

Он је истакао да ће, осим првог састава, дјеловати и хор “Мала Вила” који ће окупљати дјецу која треба да науче шта значи хорско понашање, хорска култура, хорско пјевање, хорски наступ, хорска селекција и хорско путовање.

- То када науче од професионалаца на прави начин, данас-сутра било гдје у свијету могу без претходне припреме стати у било који хор и пјевати као изграђени хорски пјевачи. За то, осим што треба да имају слух и осјећај за ритам, морају бити и квалитетне личности, а све остало можемо их научити - поручио је Новаковић те поздравио и потез Градске управе да се дириговање уврсти у дефицитарна занимања и да по том основу буде додијељена и стипендија за студенте музичких академија који се одлуче за овај смјер.

Традиција

Српско православно црквено пјевачко друштво “Вила” основано је давне 1885. године и једно је од најстаријих пјевачких друштава на овим просторима. Дјеловало је са малим прекидима све до 1941. године, када је вихор рата прекинуо сва културна дешавања и рад многих друштава на овим просторима. У том периоду од 60 година “Вила” је учествовала на свим културним манифестацијама, духовног и свјетовног карактера, а готово сваке недјеље појали су литургије у православном храму. Након дужег времена, данашња “Вила” под истим именом обнавља рад 2000. године и први јавни наступ имала је годину дана касније. СПД “Вила” његује композиције страних аутора, првенствено руских јер је то колијевка православља и хорског пјевања.

До данас је “Вила” имала преко стотину ревијалних наступа на разним културним и црквеним свечаностима од Приједора, Бањалуке, Бијељине, до Београда, Панчева, Ниша, Неготина, Темишвара, Солуна и многих других градова.

Литургије

- Наш хор постоји 20 година и исто толико изводимо литургију не само у нашем храму Свете тројице у Приједору него широм наше парохије приједорске, а и бањалучке, гдје задњих 15 година пратимо епископа бањалучког Јефрема и на нашој приједорској  и ширем подручју бањалучке епархије не постоји мјесто, капела, храм да нисмо учествовали у освећењима, тако да као трећу секцију овог градског хора планирамо дупли октет пјевача који знају комплетну литургију да поју недјељом и празником и то је један литургијски дио који је неизоставан и који не смије нипошто да се прекине - навео је Новаковић

Награде

“Вила” је редован учесник међународног Фестивала хорова “Златна вила” те је остварила награду “Златна вила” и три награде публике. СПД “Вила” било је побједник и на престижном фестивалу хорова духовне музике у Хајновки (Бјалисток) у Пољској, гдје редовно долазе хорови чак из Африке, те освајач гран прија фестивала као најбољи хор на деветом Охридском хорском фестивалу 2016. године. Осим титуле најбољег хора, “Вила” је под диригентском палицом Аљоше Новаковића освојила награду за најбоље извођење духовног дјела (Рахмањинов - “Богородице дјево”) као и најбоље извођење дјела Запра Запрова (предсједника фестивала,) а маестрално су извели његову композицију “Алилуја”. Овај хор је освојио награду на Мајским свечаностима у Бијељини.

Хору “Вила” је веома значајно да су током туристичке посјете Паризу и Нотр Даму пјевали у тамошњем музеју гдје се, иначе, неколико мјесеци раније најави одређена група којој треба буде дозвољено да у том простору поје.

- Нама су дозволили да отпјевамо пар пјесама, а то се онда претворило у мини-концерт којем је присуствовало више од хиљаду људи. Како је ко улазио, више није излазио док је трајао тај наш наступ - рекао је Новаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана