Srpsko pjevačko društvo “Vila” iz Prijedora decenijama u službi pravoslavlja i horskog pjevanja

Snežana Tasić
Srpsko pjevačko društvo “Vila” iz Prijedora decenijama u službi pravoslavlja i horskog pjevanja

Ako je suditi po tome kako im je počela, za članove Srpskog pjevačkog društva “Vila” iz Prijedora 2020. godina je obećavajuća.

Članovi ovog hora su nastupili na jubilarnom, desetom Božićnom koncertu u organizaciji SKPD “Prosvjeta” u Sarajevu.

Dirigent Aljoša Novaković je tim povodom izjavio da im je to bila velika čast.

- Poziv da otvorimo ovaj koncert nam je bila velika čast s obzirom na to da je posvećen proslavi Božića, s obzirom na jubilej i s obzirom na renome horova koji su nastupali prethodnih godina - rekao je Novaković.

On je dodao da je to bila prilika i da se ponovo sretnu sa članovima Kamernog mješovitog hora “Lola” iz Sarajeva kojim diriguje Josip Katavić, a koji je jedne godine bio učesnik Međunarodnog festivala horova “Zlatna vila”.

- Imamo velike planove, očekujemo značajne pomake kada je u pitanju realizacija ideje o osnivanju gradskog hora, kao i koncertne dvorane - rekao je Novaković.

On je potvrdio da bi grad Prijedor u ovoj godini trebalo da dobije javni gradski hor, a za njegovo osnivanje i početak rada u budžetu grada za 2020. godinu planirano je 50.000 KM.

- Osnivanje javnog gradskog hora potrebno je zato što Prijedor ulazi u 19. godinu Međunarodnog festivala horova “Zlatna vila”, a nema reprezentativan hor dorastao takvom festivalu i čiji bi članovi mogli biti dobri domaćini učesnicima festivala, a dirigenti dobri sagovornici i žiriju festivala i kolegama iz gostujućih horova - tvrdi Novaković.

U Prijedoru su značajne likovne manifestacije poput kolonije i bijenala date Muzeju Kozare, Književni susreti na Kozari Narodnoj biblioteci “Ćirilo i Metodije”, festival teatra Pozorištu Prijedor i još je jedino ostao festival horova koji nema kome da bude da­t.

- Taj nedostatak biće otklonjen upravo osnivanjem hora koji će biti referentan za sve u vezi sa horskim pjevanjem - objasnio je Novaković koji je i selektor ovogodišnje “Zlatne vile”.

On je naveo da će osim njega, koji 20 godina vodi hor “Vila” koji se osuo sa nekadašnjih 50 na petnaestak članova, mahom usljed odlaska svršenih srednjoškolaca na studije, u novom horu kao dirigent biti angažovan i profesor Goran Vuleta koji vodi hor srednjoškolaca Muzičke škole “Savo Balaban” Prijedor i hor “Una” u Novom Gradu, a da će za vokalne tehnike biti zadužena profesorica solo pjevanja Aneta Makanjić.

- Članstvo ćemo regrutovati iz postojećih horova, kao i javnim pozivima na audicije. Biće rađena dva programa - savremena i duhovna muzika. Probe bismo imali u novoj, višenamjenskoj sali kod vatrogasnog društva sve dok grad ne dobije koncertnu salu - pojasnio je Novaković.

On je istakao da će, osim prvog sastava, djelovati i hor “Mala Vila” koji će okupljati djecu koja treba da nauče šta znači horsko ponašanje, horska kultura, horsko pjevanje, horski nastup, horska selekcija i horsko putovanje.

- To kada nauče od profesionalaca na pravi način, danas-sutra bilo gdje u svijetu mogu bez prethodne pripreme stati u bilo koji hor i pjevati kao izgrađeni horski pjevači. Za to, osim što treba da imaju sluh i osjećaj za ritam, moraju biti i kvalitetne ličnosti, a sve ostalo možemo ih naučiti - poručio je Novaković te pozdravio i potez Gradske uprave da se dirigovanje uvrsti u deficitarna zanimanja i da po tom osnovu bude dodijeljena i stipendija za studente muzičkih akademija koji se odluče za ovaj smjer.

Tradicija

Srpsko pravoslavno crkveno pjevačko društvo “Vila” osnovano je davne 1885. godine i jedno je od najstarijih pjevačkih društava na ovim prostorima. Djelovalo je sa malim prekidima sve do 1941. godine, kada je vihor rata prekinuo sva kulturna dešavanja i rad mnogih društava na ovim prostorima. U tom periodu od 60 godina “Vila” je učestvovala na svim kulturnim manifestacijama, duhovnog i svjetovnog karaktera, a gotovo svake nedjelje pojali su liturgije u pravoslavnom hramu. Nakon dužeg vremena, današnja “Vila” pod istim imenom obnavlja rad 2000. godine i prvi javni nastup imala je godinu dana kasnije. SPD “Vila” njeguje kompozicije stranih autora, prvenstveno ruskih jer je to kolijevka pravoslavlja i horskog pjevanja.

Do danas je “Vila” imala preko stotinu revijalnih nastupa na raznim kulturnim i crkvenim svečanostima od Prijedora, Banjaluke, Bijeljine, do Beograda, Pančeva, Niša, Negotina, Temišvara, Soluna i mnogih drugih gradova.

Liturgije

- Naš hor postoji 20 godina i isto toliko izvodimo liturgiju ne samo u našem hramu Svete trojice u Prijedoru nego širom naše parohije prijedorske, a i banjalučke, gdje zadnjih 15 godina pratimo episkopa banjalučkog Jefrema i na našoj prijedorskoj  i širem području banjalučke eparhije ne postoji mjesto, kapela, hram da nismo učestvovali u osvećenjima, tako da kao treću sekciju ovog gradskog hora planiramo dupli oktet pjevača koji znaju kompletnu liturgiju da poju nedjeljom i praznikom i to je jedan liturgijski dio koji je neizostavan i koji ne smije nipošto da se prekine - naveo je Novaković

Nagrade

“Vila” je redovan učesnik međunarodnog Festivala horova “Zlatna vila” te je ostvarila nagradu “Zlatna vila” i tri nagrade publike. SPD “Vila” bilo je pobjednik i na prestižnom festivalu horova duhovne muzike u Hajnovki (Bjalistok) u Poljskoj, gdje redovno dolaze horovi čak iz Afrike, te osvajač gran prija festivala kao najbolji hor na devetom Ohridskom horskom festivalu 2016. godine. Osim titule najboljeg hora, “Vila” je pod dirigentskom palicom Aljoše Novakovića osvojila nagradu za najbolje izvođenje duhovnog djela (Rahmanjinov - “Bogorodice djevo”) kao i najbolje izvođenje djela Zapra Zaprova (predsjednika festivala,) a maestralno su izveli njegovu kompoziciju “Aliluja”. Ovaj hor je osvojio nagradu na Majskim svečanostima u Bijeljini.

Horu “Vila” je veoma značajno da su tokom turističke posjete Parizu i Notr Damu pjevali u tamošnjem muzeju gdje se, inače, nekoliko mjeseci ranije najavi određena grupa kojoj treba bude dozvoljeno da u tom prostoru poje.

- Nama su dozvolili da otpjevamo par pjesama, a to se onda pretvorilo u mini-koncert kojem je prisustvovalo više od hiljadu ljudi. Kako je ko ulazio, više nije izlazio dok je trajao taj naš nastup - rekao je Novaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana