СПД “Јединство” бројним активностима обиљежава 30 година рада

Миланка Митрић
СПД “Јединство” бројним активностима обиљежава 30 година рада

БАЊАЛУКА - Један од основних задатака нашег хора је да шири, његује, подиже и уздиже, те да популаризује хорску музику у нашем граду и средини.

Рекао је ово за “Глас Српске” диригент Српског пјевачког друштва (СПД) “Јединство” Немања Савић говорећи о значају овог друштва, те хорске музике уопштено, посебно у овој години када друштво, након обнављања рада, обиљежава 30 година постојања.

- Важан је наш хор који ради под патронатом Српске православне црквене општине Бањалука и који сваке године пјева на литургијама у Храму Христа Спаситеља. Осим учешћа на литургијама, хор одржава концертну активност, тако да годишње имамо отприлике 85 учешћа хора на концертима или богослужењима. То је прилика да представљамо наш рад у земљи и иностранству - казао је Савић те додао да је “Јединство” једно од најстаријих друштава на овим просторима, које је с радом почело далеке 1893. године и идуће године ће обиљежити 130 година од оснивања.

Савић је напоменуо да су почетком године издали збирку и компакт диск, док ће током љета припремати и ДВД са снимцима спотова њихових композиција које су настале у протеклом периоду.

За наредну годину припремају и проширење монографије као и нова аудио и видео издања.

- Ове године имали смо изузетну концертну активност у Бањалуци, почевши од јануара, на концертима за Бадње вече, Дан Републике, Светог Саву и Богојављење. Касније смо имали много активности за Васкрс, када смо одржали један интересантан концерт у Музеју Републике Српске. Тада смо представили наше издање са пратећим ЦД-ом на којем су композиције - навео је Савић који је аутор поменутих композиција и диригент хора од 1992. године.

Он је подсјетио да је и један од концерата ове године одржан поводом прославе Дана града Бањалука, гдје је с “Јединством” и ансамблима из Бањалуке као гост наступила Ивана Жигон.

- У јуну смо имали гостовање у Нишу, гдје смо одржали два концерта. Током јула наступили смо у Аустрији, гдје смо одржали цјеловечерње концерте у Милштату и Сент Паулу - истиче он и додаје да се “Јединство” публици представило концертима домаћих аутора, те извело нумере које осликавају духовну и умјетничку музичку традицију ових простора.

Након повратка из Аустрије “Јединство” је наступило у Љубљани (гдје су своју музику представили у храму Ћирила и Методија), након чега су гостовали у Црној Гори, Хрватској и Албанији.

- Од краја августа чекају нас нове обавезе, првенствено припреме за 20. Међународни фестивал “Бањалучки хорски сусрети”. Ми ћемо одржати неколико концерата поводом јубилеја. Окупићемо и наше ветеране, тако да очекујемо да се и они представе и мало подсјете на свој рад. Од обнављања хора па све до данас више од 500 чланова је прошло кроз мјешовити хор нашег друштва и они се с радошћу присјећају својих активности у хору - објаснио је он и додао да пријатељства стечена приликом наступања у различитим државама остају вјечна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана