SPD “Jedinstvo” brojnim aktivnostima obilježava 30 godina rada

Milanka Mitrić
SPD “Jedinstvo” brojnim aktivnostima obilježava 30 godina rada

BANjALUKA - Jedan od osnovnih zadataka našeg hora je da širi, njeguje, podiže i uzdiže, te da popularizuje horsku muziku u našem gradu i sredini.

Rekao je ovo za “Glas Srpske” dirigent Srpskog pjevačkog društva (SPD) “Jedinstvo” Nemanja Savić govoreći o značaju ovog društva, te horske muzike uopšteno, posebno u ovoj godini kada društvo, nakon obnavljanja rada, obilježava 30 godina postojanja.

- Važan je naš hor koji radi pod patronatom Srpske pravoslavne crkvene opštine Banjaluka i koji svake godine pjeva na liturgijama u Hramu Hrista Spasitelja. Osim učešća na liturgijama, hor održava koncertnu aktivnost, tako da godišnje imamo otprilike 85 učešća hora na koncertima ili bogosluženjima. To je prilika da predstavljamo naš rad u zemlji i inostranstvu - kazao je Savić te dodao da je “Jedinstvo” jedno od najstarijih društava na ovim prostorima, koje je s radom počelo daleke 1893. godine i iduće godine će obilježiti 130 godina od osnivanja.

Savić je napomenuo da su početkom godine izdali zbirku i kompakt disk, dok će tokom ljeta pripremati i DVD sa snimcima spotova njihovih kompozicija koje su nastale u proteklom periodu.

Za narednu godinu pripremaju i proširenje monografije kao i nova audio i video izdanja.

- Ove godine imali smo izuzetnu koncertnu aktivnost u Banjaluci, počevši od januara, na koncertima za Badnje veče, Dan Republike, Svetog Savu i Bogojavljenje. Kasnije smo imali mnogo aktivnosti za Vaskrs, kada smo održali jedan interesantan koncert u Muzeju Republike Srpske. Tada smo predstavili naše izdanje sa pratećim CD-om na kojem su kompozicije - naveo je Savić koji je autor pomenutih kompozicija i dirigent hora od 1992. godine.

On je podsjetio da je i jedan od koncerata ove godine održan povodom proslave Dana grada Banjaluka, gdje je s “Jedinstvom” i ansamblima iz Banjaluke kao gost nastupila Ivana Žigon.

- U junu smo imali gostovanje u Nišu, gdje smo održali dva koncerta. Tokom jula nastupili smo u Austriji, gdje smo održali cjelovečernje koncerte u Milštatu i Sent Paulu - ističe on i dodaje da se “Jedinstvo” publici predstavilo koncertima domaćih autora, te izvelo numere koje oslikavaju duhovnu i umjetničku muzičku tradiciju ovih prostora.

Nakon povratka iz Austrije “Jedinstvo” je nastupilo u Ljubljani (gdje su svoju muziku predstavili u hramu Ćirila i Metodija), nakon čega su gostovali u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Albaniji.

- Od kraja avgusta čekaju nas nove obaveze, prvenstveno pripreme za 20. Međunarodni festival “Banjalučki horski susreti”. Mi ćemo održati nekoliko koncerata povodom jubileja. Okupićemo i naše veterane, tako da očekujemo da se i oni predstave i malo podsjete na svoj rad. Od obnavljanja hora pa sve do danas više od 500 članova je prošlo kroz mješoviti hor našeg društva i oni se s radošću prisjećaju svojih aktivnosti u horu - objasnio je on i dodao da prijateljstva stečena prilikom nastupanja u različitim državama ostaju vječna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana