Смотра посвећена класичном инструменту “Ubuntu Guitar Fest” затворена у Бањалуци

Миланка Митрић
Смотра посвећена класичном инструменту “Ubuntu Guitar Fest” затворена у Бањалуци

БАЊАЛУКА - Концертом побједника фестивала и младог гитаристе Бориса Поповића, у Музеју савремене умјетности РС завршен је Међународни фестивал класичне гитаре “Ubuntu Guitar Fest”.

Током три дана организована су такмичења за ученике основних и средњих школа, одржавана мастерклас предавања и радионице, а вечерњи термини били су предвиђени за наступе професионалних музичара региона. Ова смотра посвећена класичној гитари, кроз све програме, успјела је да уједини љубитеље гитаре, као и оне којима је гитара инструмент који су изабрали да изуче и своје знање доведу на један виши ниво.

- Импресиониран сам концертном двораном, студентима, домаћинима и организацијом првог  “Ubuntu Guitar Fest” у Бањалуци. Ово је прво издање и нека их буде још - навео је словеначки гитариста Јуре Церковник, који је наступио на отварању фестивала, у Банском двору Културном центру.

Друге фестивалске вечери одржан је концерт Горана Кривокапића.

Фестивал је замишљен као догађај који за циљ има промоцију звука гитаре, уз увезивање професионалних музичара и ученика, усмјерено ка напредовању кроз музику.

Догађај је настао у организацији Асоцијације гитариста “102 жице”. Асоцијација је основана 2015. године у Бањалуци. Промовише умјетничку музику и даје допринос култури и умјетности те омогућује стручно усавршавање ученицима, студентима, али и професионалцима.

У оквиру фестивала одржана су такмичења ученика у пет категорија, а најбољи изабрани представљени су и награђени на затварању фестивала у Музеју савремене умјетности РС.

На дневном програму организовани су мастеркласови, предавања, такмичења и промоција гитаре као инструмента.
- Мастеркласови су посебан вид гитарске обуке, при којој гитариста сат проведе са полазником, слуша његово свирање и помаже му да свој музички израз унаприједи. Мастеркласове су држали Горан Кривокапић, Јуре Церковник, Зоран Крајишник, Дарко Карајић, Белма Тузовић-Мујкић, Медина Арнаутовић, Стеван Јовић, Игор Мотл, Сандра Сантрач, Наташа Јокић, Виолета Лучић и Сунчица Тркуља - назначили су организатори.
Предавање “Барокна музика данас” Дарка Карајића и представљање инструмената градитеља гитара из Бањалуке Зорана Кувача одржани су у оквиру дневног програма фестивала.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана